Lusjakt på ännu fler enheter inom psykiatrin i Stockholm

Lusjakt på ännu fler enheter inom psykiatrin i Stockholm
Jakten på vägglöss fortsätter i Stockholmspsykiatrin. Arkivbild Anticimex

Samtidigt som saneringsarbetet på de lusdrabbade enheterna fortsätter har fler lokaler med vägglöss upptäckts.

27 november 2014

För en månad sedan upptäcktes vägglöss i Stockholms länspsykiatri. De specialtränade hundar som används i jakten har nu upptäckt fler drabbade enheter. Dels en enhet i Hagsätra, och dels ett par av psykiatrins lokaler på Nacka sjukhus.

Allt vanligare

– Lusjakten pågår på många ställen, det är verkligen jättejobbigt för alla. Patienterna är otroligt tålmodiga, och personalen också, säger enhetschefen på en av de drabbade enheterna.

Vägglöss blir allt vanligare i Sverige. De kan komma med hem i väskan efter en resa, följa med i begagnade möbler och kläder.

– Löss har blivit ett samhällsproblem, troligen finns de i somatiken också, och på biograferna, och i tunnelbanan. Vi följer de rutiner vi fått och vi får information hela tiden och ingen har blivit biten, säger enhetschefen.

55 grader

På S:t Göran sker saneringen successivt och patienterna flyttas internt medan saneringsfirman arbetar sig igenom alla de lokaler där man hittat vägglöss. Löss dör vid temperaturer över 55 grader och saneringen sker genom att lokalerna värms upp med värmefläktar.

– Det verkar fungera väldigt bra, säger Sten Jacobson, chefsläkare på Stockholms läns sjukvårdsområde.

Från enheten i Hagsätra har en avdelning med patienter från Enskede-Årsta-Vantör flyttat in i en tom lokal på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och en avdelning till är på gång att evakueras.

Flyttar runt

Det var för omkring en månad sedan som vägglössen upptäcktes på flera vårdavdelningar och mottagningar på länspsykiatrin på S:t Görans sjukhus. Även vårdenheterna Ytterö i Farsta och Grindstugan på Rosenlund hade drabbats.

Lokalsökning pågår fortfarande för att kunna evakuera patienter från Grindstugan på Rosenlund. Behandlingshemmet Ytterö i Farsta huserar i ett stort hus och har inte behövt evakueras utan kommer troligen att klara saneringen genom att flytta runt i huset.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida