Maginfluensan var blödande magsår

Kvinnan var förtvivlad över alla kräkningar och diarréer. Sjuksköterskan lyckades inte mäta hennes blodtryck men beslutade att avvakta.

En 80-årig kvinna hade mått illa i ett dygn och under dagen haft diarré och kräkts. På kvällen kallade hon på hjälp via sitt trygghetslarm. Den sjuksköterska som besökte henne misstänkte maginfluensa och bedömde att man kunde avvakta. Hon kontaktade läkare, gav sedan kvinnan två tabletter stoppande medicin och ordnade så att personal skulle göra ett uppföljande besök på natten.

Strax efter midnatt larmade kvinnan igen. Den personal som kom hem till henne ordnade en ambulans som körde henne till sjukhuset. Det visade sig att 80-åringen hade magsår.

Kvinnan anmälde genom sin son sjuksköterskan till Ansvarsnämnden. Han skrev bland annat att mamman hade varit svårt anemisk och nära en hypovolemisk chock. Han tyckte att det var märkligt att inte sjuksköterskan hade lärt sig att känna igen en svårt sjuk människa.

Sjuksköterskan hade i sitt yttrande en helt annan version än anmälaren av vad som hade sagts och skett under hennes besök hos kvinnan, men hon konstaterade att 80-åringen hade varit helt ifrån sig och gett ett uppjagat intryck.

Hon skrev också att hon i efterhand insåg att hon borde ha ställt mer ingående frågor om diarréerna och kräkningarna. Det håller Ansvarsnämnden med henne om. Nämnden tycker också att hon borde ha reagerat på kvinnans oro och på att hon inte lyckades mäta hennes blodtryck.

Sjuksköterskan borde dessutom ha ordnat en ambulanstransport till sjukhuset. Men eftersom hon trots allt ordnade ett uppföljningsbesök under natten och meddelade larmcentralen att prioritera ett nytt larm från kvinnan väljer nämnden att låta påföljden stanna vid en erinran.

Beslutet har vunnit laga kraft (hsan 137/04:b2).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida