Män kan se sig som hjältar

Vid arbetsmöten har män lättare att framställa sig själva som hjältar än vad kvinnor har. Helt enkelt för att män har så många hjältebilder att referera till. Det säger språkforskaren Karin Milles vid Stockholms universitet, vars avhandling Kvinnor och män i möte kom för ett par år sedan. Eftersom män tjänar mer och klättrar högre i hierarkin trodde hon att män skulle ha ett större pratutrymme på arbetsmöten. Men när hon videofilmade möten på bank och på gymnasieskola fann hon att män och kvinnor pratade lika mycket. Något exklusivt manligt eller kvinnligt språk iakttog hon inte heller. Däremot var kvinnorna inte lika bra som männen på att framställa sig som hjältinnor.

– En man berättade till exempel hjältehistorier om hur han klarade av datakrångel. Kvinnorna berättade i stället missödeshistorier om när de hade gjort bort sig, säger Karin Milles.

Kvinnor har ingen hjältinnekultur att luta sig mot, är hennes förklaring. Snarare ser de exempel på att det kostar på att sticka ut. Möjligen är det en faktor som har betydelse för karriärklättringen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida