Många beslut om anställningsstopp

Flera landsting har på grund av den pressade ekonomiska situationen infört mer eller mindre generella anställningsstopp. I Dalarna har beslutet väckt stark kritik.

10 juni 2003

? Det kan ge negativa effekter på personalpolitiken i åratal. Vem vill jobba åt en sjukvård som inte anställer? säger Stefan Larsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Tills vidare får ingen anställas inom  hälso- och sjukvården samt den centrala administrationen. Beslutet är ett led i ett sparpaket där även färre vårdcentraler och minskad länssjukvård ingår.

? Förslagen ska inte, säger man, påverka köerna och väntetiderna! Hur ska det gå till? Jag befarar att politikerna lämnat sina visioner, säger Stefan Larsson.

Andra landsting som i år infört eller utvidgat ett tidigare anställningsstopp är Västmanland, Örebro, Västra Götalandsregionen och Region Skåne. Även i Stockholm väntas beslut tas om anställningsstopp för läkare och centrala administratörer.  Olika möjligheter till undantag från anställningsstoppen är i regel kopplade till besluten.

Akademiska sjukhuset i Uppsala införde anställningsstopp förra våren. Resultatet var positivt, enligt sjukhusledningen.

? Men till sommaren tog vi bort stoppet. Ingen bryr sig om anställningsstopp som varar länge, säger Gunilla Rinne, förhandlingschef i sjukhusledningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida