”Många kommer inte att orka jobba längre”

Allt fler på arbetsmarknaden ska lockas att jobba kvar efter 65 års ålder. Men dålig arbetsmiljö gör att de som jobbar i vården inte klarar att förlänga yrkeslivet, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Sineva Ribeiro är bekymrad. Att pensionssystemet måste bli hållbart och förändras är säkert relevant utifrån att vi lever längre — men hon anser att det är orimligt att höja pensionsåldern utan att först komma till rätta med de stora bristerna i arbetsmiljön.
— Jag hör alldeles för många som inte orkar fortsätta när de kommer över 60-årsåldern. Arbetsgivarna tar inte sitt arbetsmiljöansvar för att våra medlemmar ska orka ett helt yrkesliv.
Sineva Ribeiro pekar på att många i vården redan i dag arbetar deltid för att det är så tufft, eller blir sjukskrivna på grund av stress och utmattning. Och pandemin har gjort det värre.
— Det är många som har slitit ut sig under det här året, som inte har fått vila och återhämtning, som har jobbat extrapass och inte fått semester.
Att bara höja pensionsåldern rakt av för alla riskerar att öka både orättvisan och bristen på jämställdhet, påpekar Sineva Ribeiro. Den som har god hälsa och arbetsmiljö och bra villkor kan fylla på pensionspåsen genom att arbeta längre. Den som på grund av dålig arbetsmiljö och stress tvingas gå ner i arbetstid och sluta jobba tidigare förlorar och får sämre pension.
— Som vanligt är det kvinnor i välfärden som får ta smällen. Jag kan konstatera att militärer och en massa företagsledare har förmånliga avtal som gör att de kan sluta vid 60, säger Sineva Ribeiro.
Tänk på det här inför pensionen
Vårdförbundets pensionsrådgivare Jan Dahlström tipsar om några saker som påverkar din pension.
- Det är viktigt att ha en arbetsgivare som betalar tjänstepension till dig. Arbetar du hos en arbetsgivare med kollektivavtal kan du vara säker på att du har tjänstepension.
- Det finns olika typer av återbetalnings- och familjeskydd i tjänstepensionen. Anpassa ditt val av efterlevandeskydd utifrån din livssituation och behov. Valen påverkar storleken på din framtida pension.
- Det ger mycket om du kan och vill jobba längre. Med en inkomst runt 35 000 får du 2 300 kronor mer i månaden som pensionär om du arbetar ett år extra efter 65.
- Efter 65 får du dessutom förhöjt jobbskatteavdrag, du får alltså behålla mer av din lön.
- Om du inte orkar fortsätta på heltid kanske du kan få deltid eller anpassade arbetsuppgifter/arbetstider. Ta ett samtal med din chef! Även om deltid minskar din pension något ger det mer i pension än om du skulle sluta tidigare.
- På minpension.se kan du få en samlad bild av din framtida ekonomi. Här kan du även göra din egen prognos och planera hur du ska ta ut din pension.
Just nu sitter Vårdförbundet i förhandlingar om att förbättra den kollektivavtalade tjänstepensionen.
— Vi måste få en tjänstepension värd namnet, men hittills har vi tyvärr mötts av kalla handen från arbetsgivarna.
Sineva Ribeiro har också tagit upp pensionsfrågan med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. De har bland annat diskuterat en dansk modell där de som börjat arbeta tidigt och haft yrken där de slitit hårt ska kunna gå i pension tidigare.