Kvinnohälsa

Många unga plågas svårt av mensvärk — ofta i onödan

Många unga plågas svårt av mensvärk — ofta i onödan
Foto: Getty images

Mer än var tionde 16-åring stannar hemma från skolan varje månad på grund av mensvärk. Så ska det inte behöva vara, säger barnmorskan Jessica Sunesson, som menar att det är en viktig jämställdhetsfråga. UPPDATERAD

När 16-åriga tjejer i Stockholms län fick svara på en enkät kring mensvärk uppgav 14 procent att de har så mycket besvär att de måste vara hemma från skolan regelbundet. Förutom smärta i bäckenbottenområdet är extrem trötthet och huvudvärk de vanligaste symtomen.

Studien ingår i en avhandling av gynekologen Lisa Söderman som publicerades i februari.

Att det är så många unga kvinnor som inte klarar av sin vardag tycker barnmorskan Jessica Sunesson på Stockholms ungdomsmottagningar är problematiskt.

Jessica Sunesson, barnmorska. Foto: Privat

— Så ska det inte behöva vara. Tjejer ska inte avstå från skola, arbete och sociala aktiviteter när det finns hjälp att få. Det är en viktig jämställdhetsfråga och ett folkhälsoarbete som vi måste driva, säger hon.

På ungdomsmottagningen träffar personalen många unga som har kraftig mensvärk. De kanske inte alltid söker för enbart mensvärk, men om personalen frågar lite närmare kring hur de har det med mensen kommer kraftig värk ofta upp som ett symtom.

— Det behöver inte bara handla om att tjejerna har värk utan kan också vara att de får diarré och inte vill gå på skolans toalett eller är oroliga för att hamna i konflikt på grund av humöret, berättar Jessica Sunesson.

För lite smärtstillande

Att bara ett fåtal söker vård för mensvärk bekräftas av gynekologen Lisa Söderman. Endast 33 procent av de tillfrågade i hennes studie uppgav att de hade sökt vård på grund av sina besvär och 7 procent hade träffat en läkare. Lisa Söderman önskar att det skulle vara fler.

— Då skulle de kunna få kunskap om hur och när de ska använda smärtstillande läkemedel och också erbjudas hormonella preparat om besvären är kraftiga. Många tar en alldeles för låg dos smärtstillande, som en tablett Alvedon eller en Ipren, och endast vid ett tillfälle i stället för att upprepa dosen. Då är det lätt att tänka att tabletterna inte hjälper, men det kanske de gör om man tar maxdosen. Och det går utmärkt att kombinera Ipren och Alvedon, säger Lisa Söderman.

”Många tar en alldeles för låg dos smärtstillande.”

Lisa Söderman, gynekolog

Hon har också undersökt om melatonin kan vara ett alternativ vid mensvärk, vilket tidigare studier visat. Melatonin finns med i Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av endometrios eftersom det hjälper vid sömnsvårigheter, som är vanligt vid mensvärk.

Tips till dig som träffar unga tjejer

  • Ställ öppna frågor kring mens: Hur mår du? Beskriv din mens!
  • Ställ också mer konkreta, smala frågor: Hur påverkar mensen dig och din vardag? Vill du ha hjälp med det?

Källa: Jessica Suneson, barnmorska och ordförande för FSUM, Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar.

Lisa Söderman kunde dock inte se några skillnader avseende mensvärk mellan dem som fick melatonin och den grupp som fick placebo.

— Men det var små studier och mer forskning behövs, säger hon.

Beredskap att hjälpa

Lisa Söderman ser gärna att fler unga kvinnor söker gynekolog eller primärvård för sin mensvärk. Jessica Sunesson tycker att ungdomsmottagningen ofta har en god beredskap att hjälpa till:

— Vi har en helhetssyn och kan prata om mens ur flera perspektiv. Vi pratar om kroppen, men också om relationer och sexualitet och behovet av prevention för oönskad graviditet. Här finns tid och tillgång till läkare om det behövs.

Artikeln är uppdaterad med korrekta siffror för hur många unga som sökt vård respektive träffat en läkare.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida