Manifesterade för ersättning i covidvården

På torsdagen samlades ett 40-tal sjuksköterskor och undersköterskor utanför Norrlands universitetssjukhus för en coronasäker manifestation mot utebliven kompensation för arbete i covidvården. ”Vi vill ha samma ersättning som den omstationerade personalen”, säger Miahabo Berkelder, sjuksköterska på infektionsavdelningen och förtroendevald för Vårdförbundet i Västerbotten.
För ett par veckor sedan fick personalen på NUS infektions- och neurologavdelningar veta att de skulle få förstärkning med omstationerad personal för att kunna öka antalet vårdplatser. De sjuksköterskor och undersköterskor som omplaceras kommer få en extra ersättning på 4000 respektive 2000 kronor i veckan.
Men den ordinarie personalen på avdelningarna får inte en krona extra.
– Det känns som en skrev prioritering från regionledningen. De menar att det är en stor belastning att byta avdelning och schema, men att skola upp och lära ut högteknologisk vård till ny personal är också en belastning. Det innebär mycket arbete att få in ny personal i arbetsgruppen och vi får också lägga om våra scheman, säger Miahabo Berkelder.

Hon berättar också att det uttalats att de ordinarie sjuksköterskorna och undersköterskorna ska ta det större ansvaret för covidpatienterna.
Frustrationen över utebliven ersättning har byggts upp under en längre tid och Vårdförbundet har jobbat för det. I julas gick regionledningen ut med en julklapp eller bonus på 400 kronor, men då riktad till samtliga anställda.
Miahabo Berkelder säger att hon inte missunnar någon en bonus, men att personal på infektion och neurologi lärt sig enormt mycket om sjukdomen under året som gått och fått arbeta hårt.
– Nu vårdas ju de flesta som insjuknar hos oss. Arbetet har inneburit många snabba svängar med nya riktlinjer, nya scheman, nya mediciner och nya sätt att tänka. Vi har jobbat under de omständigheterna i ett år nu och inte fått någon uppskattning från regionledningen, säger hon.
Nyligen aktiverades krislägesavtalet i Västerbotten, men på de båda covidavdelningarna på NUS har man alltså i stället valt att gå vägen med omstationerad personal.
– Det blev droppen som fick bägaren att rinna över för oss, att det ska komma personal som inte kan detta, som inte jobbat med det från början och tjäna 16 000 kronor mer i månaden än oss. Återigen, vi missunnar ingen ersättningen, men vi vill ha samma ersättning.
Torsdagens manifestation hölls i samarbete med Kommunal. Syftet är att ytterligare sätta press på regionledningen och få en symbolisk samling kring frågan. Miahabo Berkelder är nöjd med uppslutningen:
– Vi fick känslan av att vi är enade, att vi är många i det här.
Miahabo Berkelder har daglig kontakt med Vårdförbundets styrelse i Västerbotten och har via dem framfört en önskan om att personal från infektionsavdelningen och neurologavdelningen skulle vara med på ett möte med regionledningen.
– Men den inbjudan har de inte svarat på, säger hon.