Måste sjukhusmat smaka äckligt?

Måste sjukhusmat smaka äckligt?
”Tillsammans med stressen upplevs måltiderna ofta mer som ’utfodring’.” Foto: Mostphotos

Det undrar inte bara patienter. I Kalmar ställer även politikerna frågan — och svarar.

4 september 2013

En femtedel av patienterna är missnöjda med sjukhusmaten, enligt den nationella patientenkäten. På sjukhuset i Kalmar är det som på andra håll, de får mycket kritik för sin mat.

Den varken smakar eller luktar gott, har tråkig konsistens och färglöst utseende. Uppvärmningen är ojämn, ibland är maten för kall, ibland för varm eller så blir det bränt på ena sidan. Missnöjet är helt enkelt utbrett.?

— Tillsammans med stressen vid måltiderna upplevs det ofta mer som ”utfodring”, säger Linda Fleetwood (V) som är landstingspolitiker i Kalmar.

Nu har den röd-gröna majoriteten tagit beslut om att satsa 25 miljoner kronor under tre år för att förbättra sjukhusmaten. Målet är högt satt: de vill servera Sveriges bästa sjukhusmat. För att nå dit lånar de bland annat modellen från tv-serier, där stjärnkockar utbildar i val av råvaror, tillagning och bemötande.

Men hela måltidssituationen för patienterna ska ses över och redan nu har arbetet börjat med att stärka kompetensen hos personalen. Sedan börjar arbetet med att göra maten till den viktiga del av tillfrisknandet som den bör vara. ?

Så ska Kalmar få bästa sjukhusmaten

  • Stjärnkockar utbildar personal om råvaror, tillagning och bemötande.
  • Maten serveras som en buffé med flera rätter.
  • Måltidsvärdar ska arbeta vid serveringen.
  • Ekologiska råvaror ska användas så ofta det är möjligt.
  • Delad upphandling ska underlätta inköp av råvaror lokalt och regionalt.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida