Mat

7 januari 2003

Författare Alftaköket
Titel Mat som det är någon mening med
160 sidor
Förlag MOW Förlag 2002
Cirkapris 250 kronor
ISBN 91-631-2688-5

Detta är en bok med exempel på mat som serveras på Alfta rehabcenter, där man vill  rehabilitera hela människan, uppnå såväl fysisk hälsa som livsglädje. Här får man vägledning till mat som ska göra oss piggare, starkare och därmed också gladare.

Isa Wallmyr, som ansvarar för recept och kostutbildning på Alfta sedan 1978, låter oss här ta del av en hel rad nyttiga och goda recept för mat mitt i vardagsstressen. Ändå läggs stor vikt vid bra råvaror. Dessutom slarvas ingenting bort, man tar vara på allt: gör degspad av överbliven grönsakssoppa, blandar överbliven frukostgröt i brödet, och så vidare. Här finns det som kan locka både köttätare, vegetarianer och veganer.

För att kombinera en fullvärdig måltid bör vi tänka tallriken som en palett, varje grundfärg bör vara representerad. De flesta antioxidanter i frukt och grönsaker samverkar med varandra, ju fler färger på tallriken, desto bättre för kroppen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida