MedAnalys ägare friad i rätten
Lennart Ransnäs får behålla sin läkarlegitimation. Det slår Kammarrätten i Stockholm fast.
Lennart Ransnäs laboratorieföretag MedAnalys skapades 1992. MedAnalys blev leverantör av laboratorieanalyser till kunder i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Malmö. Företaget expanderade kraftigt, men utsattes också för kritik av kunderna för att provsvar var felaktiga, kom bort eller blev starkt försenade. Flera anställda biomedicinska analytiker vid MedAnalys vände sig till Socialstyrelsen med uppgifter om missförhållanden på företaget.
Den 2 mars 1995 gjorde Socialstyrelsens regionala enhet i Göteborg ett tillslag mot MedAnalys laboratorier i Göteborg och Stockholm. Vid den tidpunkten hade flera av de stora kunderna lämnat företaget och andra var på väg att säga upp kontrakten på grund av missnöje med företagets analysverksamhet. Några dagar efter Socialstyrelsens aktion begärdes företaget i konkurs.
Den polisutredning som gjordes om eventuella brott i samband med MedAnalys verksamhet lades ner i januari 1997. Konkursförvaltaren krävde sedan skadestånd i storleksordningen 200 miljoner kronor för att Socialstyrelsens ingripande lett till att företaget tvingats gå i konkurs.
Krävde indragen legitimation
Socialstyrelsen anmälde Lennart Ransnäs till hsan (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) och ville att nämnden skulle dra in hans läkarlegitimation. I sin dom den 29 oktober 1997 riktade hsan kritik mot Ransnäs på flera punkter, men fann att de misstag han begått inte var av så allvarlig art att nämnden ville dra in hans legitimation. Två av de nio ledamöterna tyckte dock att så skulle ske. hsan:s beslut överklagades av Socialstyrelsen till kammarrätten.
Kammarrätten beslutade den 9 mars i år att hsan:s bedömning var riktig: Ransnäs läkarlegitimation ska inte dras in. Inför behandlingen i kammarrätten drog Socialstyrelsen tillbaka en del av anklagelserna om missförhållanden, sedan det visat sig att en av de back up-filer Socialstyrelsen hade inte stämde överens med den Lennart Ransnäs kunde visa upp. Ransnäs advokat anklagar nu Socialstyrelsen för att ha förfalskat bevis. I samband med det avslöjandet, som gjordes i tv-programmet Reportrarna i slutet av förra året, har regionala enhetens chef i Göteborg Margareta Unander lämnat sin chefspost – åtminstone tillfälligt.
Socialstyrelsens nuvarande generaldirektör Kerstin Wigzell vidhåller att Socialstyrelsens bedömning att göra en inspektion 1995 var riktig. Men domen kommer inte att överklagas.