Mer stöd ska locka fler

Mer stöd ska locka fler
Med det kliniska basåret hoppas Sahlgrenska kunna locka nyutexaminerade att stanna, i stället för att låta sig rekryteras till Norge. Foto: Marie Ullnert

Genom att införa ett kliniskt basår hoppas ledningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset att det ska bli lättare att rekrytera nyutexaminerade sjuksköterskor.??

3 december 2014

En yrkesintroduktion för att göra nyutexaminerade tryggare i sin yrkesroll införs under våren 2015. Anne Skånberg, senior adviser i HR-frågor och upphovskvinna till modellen, hoppas att sjuksköterskorna ska känna sig mer förberedda och redo att axla rollen som ledare i sjukvården.?

Det är ett tvåårigt projekt för att ge en ordentlig introduktion i omvårdnadsarbetet till nyutexaminerade sjuksköterskor med upp till fyra månaders erfarenhet. Ett år av klinisk träning kombineras med en vanlig anställning.??

Det kliniska basåret omfattar löpande omvårdnadshandledning av erfarna sjuksköterskor och föreläsningar två gånger per månad om sådant som patientdatasystem, säkerhetsfrågor och palliativ vård. När året är slut höjs grundlönen. Med hur mycket är inte klart.?

— En bra inskolning behövs för att kunna rekrytera och inte minst behålla nya sjuksköterskor. Det är alltför vanligt att ny-utexaminerade som börjar på sommaren känner sig så illa behandlade att de inte vill komma tillbaka, säger Marita Tenggren, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland.?

Hon hoppas att projektet blir permanent och sprids i hela regionen.

Det kliniska basåret

  • Startar i mars och i september.
  • 100 till 150 sjuksköterskor ska kunna gå varje år.
  • Omfattar sex månader kirurgi och sex månader medicin.
  • Mejla till lena.hagelqvist@vgregion.se, projektledare och vårdenhetschef, om du vill veta mer.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida