”Min Sida” på nätet hjälp för äldre it-användare

Med särskilda e-brevlådor eller ?Min Sida?, en för varje person, skulle man kunna samla de viktiga webbsidor och interaktiva kontakter som den enskilda personen använder ofta.

4 juni 2004

Så beskrev Eva Fernvall ett av målen med det arbete 24-timmarsdelegationen gör på ett presseminarium som delegationen anordnade i dag fredag. Delegationen arbetar på uppdrag av regeringen och Eva Fernvall är dess ordförande.

– Det finns många e-tjänster, men dålig samverkan mellan dem. Detta drabbar främst äldre, som inte är vana vid att surfa runt på nätet för att leta, förklarade Eva Fernvall.

Däremot tyckte hon att det är en myt att gamla inte skulle klara den nya tekniken. Det är inte sant, sa hon, men påpekade samtidigt att ny teknik inte nödvändigtvis behöver vara baserad på webben. Digital-tv och en utveckling av telefonen är andra tekniska lösningar som borde kunna prövas.

– Man behöver inte bara se ett tangentbord och en skärm framför sig när man talar om it. Nästan alla är ju till exempel vana vid att trycka på fjärrkontrollen till tvn.

Tvinga fram enklare teknik

Dagens seminarium handlade om e-tjänster med fokus på äldres behov. Eftersom ny teknik som förutsätter tillgång till Internet ofta ställer äldre utanför, har 24-timmarsdelegationen enligt Eva Fernvall en viktig uppgift i att tvinga fram ny, enklare och mer användarvänlig teknik.

Tullia von Sydow, som kom in i riksdagen 1998 som 80-åring och nu är landstingsledamot (s) i Stockholm, vände sig mot att alla som är äldre än 60 år definieras som ?äldre?.

– Det är en stor skillnad mellan en 60-åring och en som är 108 år, sa hon. Minst lika stor skillnad som mellan en femåring och en tonåring!

För dyrt med bredband

Tullia von Sydow pekade på det faktum att många äldre kvinnor har låga pensioner och därför helt enkelt inte har råd att köpa dator och betala många hundra kronor i månaden för en bredbandsuppkoppling.

Trots det – det visade statistik som biträdande finansminister Gunnar Lund presenterade (på länk från Ronneby) – har andelen 66-åringar och äldre som har tillgång till Internet ökat från 12 till 26 procent på några få år.

P O Söderström från landstinget i Västerbotten berättade om den nya teknikens användning inom sjukvården i länet. I projektet TillIT arbetar man med samordnad vårdplanering, jourstöd/distansronder, beslutsstöd vid demensutredningar och distribuerad strålbehandling. En del av projekten inleddes redan på 1990-talet, men det är först nu den nya tekniken faktiskt gör dem möjliga att genomföra.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida