MISSBRUK. Egen mottagning för hbt-personer i Stockholm

Nu finns den första hbt-certifierade beroendemottagningen med skräddarsydd behandling.

27 februari 2009

– Just mottagningens »smörgåsbord« tror jag är viktigt, säger Anders Bjärnung, informatör på Posithiva gruppen, en organisation för hivpositiva homo- och heterosexuella män, och själv före detta missbrukare.

Det han menar är att de olika specialister som behövs, förutom beroendespecialisterna, tas in till mottagningen så att klienterna slipper gå till olika mottagningar. Enligt Folkhälso­institutets undersökning från 2006 dricker hbt-personer (homo-, bi- och transsexuella) generellt mer alkohol och använder oftare droger än hete­ro­­­­sexuella. Samtidigt möts de ofta av fördomar och okunskap i vården. Många saknar förtroende för en vanlig mottagning.

Initiativet till den nya mottagningen togs vid Pridefestivalen i somras. All personal är utbildad i hbt-frågor och mottagningen är hbt-certifierad av Riksförbundet för sexuellt likaberättigade, rfsl.

– Vi tar emot dem som vill komma, oavsett läggning, bostadsort i länet eller ålder, berättar Åsa Magnusson, sektionschef vid Beroendecentrum Stockholm, dit den nya mottagningen hör.

Behandlaren Christer Svarts särskilda förhoppning är att unga ska hitta mottagningen, som då samarbetar med Maria ungdom.

– Unga kan må dåligt i en nyupptäckt sexualitet som inte följer »den gängse« och då kan det ligga nära till hands att ta till alkohol eller droger som självmedicinering mot ångest, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida