Mobil-app håller reda på vaccinationerna

Mobil-app håller reda på vaccinationerna
Mobil-appen håller reda på vaccinationerna och ger dessutom råd om vilka sprutor som är lämpliga för olika resor. Foto: Henrik Bodin

Nu finns en app där alla vaccinationer kan registreras, till och med husdjurens. Även vaccinationskliniker kan ansluta sig och fylla i vilka sprutor som getts.

7 november 2012

Det digitala verktyget Vaccbook är tänkt att hjälpa till där minnet inte räcker och vaccinationskortet inte står att finna. Med programmet kan man ha koll på alla vaccinationer via datorn eller en app i mobilen. Privatpersoner kan fylla i och uppdatera sina vaccinationer gratis. Men även vaccinationskliniker kan ansluta sig och fylla i sina kunders vaccinationer.

Förutom att alla vaccinationer kan samlas i appen finns det råd om vilka sprutor som är lämpliga för resor till olika ställen i världen. När det är dags för påfyllnadsdos av exempelvis TBE-vaccin skickar den en påminnelse.

Bakom idén till appen står sjuksköterskan Catharina Bodin. Hon har förbryllats av att vaccinationer hänger på ett litet kort som man som privatperson förväntas hålla reda på. ??

— Som sjuksköterska är jag otroligt medveten om vikten av god dokumentation. Omkring 30 till 35 procent av dem som vaccinerar sig vid resor eller för TBE tar inte den tredje och sista sprutan vid trippelvaccinationer. Min förhoppning är att det här systemet ska vara en hjälp, säger hon.?

Appen är gratis. Den finns än så länge bara för iphone men är på gång även för android-telefoner.

Fakta

Det digitala vaccinationskortet kommer man åt via mobilen eller datorn.

Läs mer: www.vaccbook.com/ 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida