MR KONTRAINDICERAT MEN INTE FARLIGT

5 februari 2001

Patienter med angina pectoris och ryggmärgsstimulering är i regel väl informerade om hur utrustningen ska skötas. I plånboken har de en lapp med information.

Patienten kan enligt smärtsjuksköterska Kerstin Moberg inte ta skada på grund av ett felaktigt omhändertagande. Det kan däremot apparaturen.

MR (magnetröntgen) är därför kontraindicerat.

Vid operation ska pulsgeneratorn stängas av.

Eftersom metoden inte är så välkänd uppmanar Kerstin Moberg personal som kommer i kontakt med dessa patienter och som känner sig osäkra att vända sig till Multidiciplinärt smärtcentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg.

Med Teda dövar patienten sig själv
En annan metod som används vid invalidiserande kärlkramp där ballongvidgning inte är möjligt är thorakal epidural anestesi, Teda.

En epiduralkateter förs in i höjd med Th2?Th6. Katetern kopplas till en slang som antingen mynnar ut på patientens mage eller strax under huden likt en port-a-cath. När patienten känner av sin kärlkramp sprutar han sig själv med en liten mängd lokalanestetika, exempelvis Marcain.

? Effekten blir en hämning av det sympatiska nervsystemet. Diametern på de stenotiska kranskärlen vidgas samtidigt som hjärtfrekvensen minskar, säger överläkare Arina Richter, kardiologkliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.

Hon har nyligen presenterat en studie på 38 patienter med Teda. Resultatet visar bland annat att patienternas livskvalitet påtagligt förbättras.

? Förutom att katetern ibland hade en tendens att glida i början har vi inte kunnat se några biverkningar av behandlingen, säger Arina Richter som planerar att gå vidare med en randomiserad placebostudie.

Ett alternativ till att spruta sig själv är att koppla katetern till en pump som patienten enkelt kan styra med en knapp (som vid Patientkontrollerad Anestesi, PCA).

? Problemet med Teda är att katetern förr eller senare slammar igen. Med pumpen går det att hålla den öppen lite längre, uppemot ett år, säger Metha Brattwall, överläkare vid vårdenheten för smärta och dagkirurgi på Mölndals sjukhus.

HÖG PRIORITET
I remissupplagan av de omarbetade nationella riktlinjerna för kranskärlssjukdomar föreslår Socialstyrelsen att patienter med invalidiserande kärlkramp trots optimal läkemedelsbehandling ska ges mycket hög prioritet inom hälso- och sjukvården. Remissupplagan i sin helhet finns att läsa på Socialstyrelsens hemsida: www.sos.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida