När kropp och själ samverkar

5 februari 2001

Redaktörer Harry Boström och Helena Dahlgren 
Titel Placebo, 152 sidor
Förlag Liber i samarbete med SBU 2000 
Cirkapris 293 kronor 
ISBN 91-47-04999-5

Kroppens fantastiska möjlighet att kunna läka sig själv har uppmärksammats allt mer de senaste åren. Hösten 1999 samlade SBU forskare till en konferens för att diskutera begreppet placebo ur olika aspekter: medicinska, kirurgiska, psykiatriska, idéhistoriska, etiska och juridiska. De olika experternas föredrag och diskussionen på konferensen har nu samlats till en skrift som redovisar det nuvarande kunskapsläget.

Idéhistorikern Karin Johannisson skriver om den dominerande uppfattningen under 1900-talet att placeboeffekten är ett irriterande faktum i den medicinska forskningen, en orenhet som måste rensas bort. Ändå var placebo före den medicinska forskningens genombrott i stort sett det enda en läkare kunde hoppas på. 

Efter att ha varit utrensat som begrepp i hundra år, började man studera begreppet igen efter andra världskriget. Sambandet mellan kropp och psyke studeras inom forskningsområdet psykoneuroimmunologi. Professor Martin Ingvar ger i boken en förklaring till hur placeboeffekten uppstår i samspelet mellan hjärnan, nervsystemet, immunsystemet och hormonregleringen, utifrån den kunskap man har i dag. Fortfarande krävs mer forskning för att ytterligare klarlägga sambanden.

Att placeboeffekter föds i mötet mellan patienten och läkaren tycks alla skribenter vara överens om. Boken är inriktad på just detta förhållande. Omvårdnadens betydelse finns i stort sett inte med, utom en kort referens till den positiva inverkan en doula kan ha vid  förlossningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida