Nästan var tionde sjuksköterska röker

Andelen dagligrökare bland sjuksköterskor är lika hög som för sju år sedan, visar en ny enkät som presenterades på Vårdmötesplats Visby under Almedalsveckan. Föreningen Sjuksköterskor mot tobak arbetar nu med att nå sjuksköterskestuderande.

24 juli 2006

Nio procent av alla yrkesverksamma sjuksköterskor röker dagligen, enligt Vårdförbundets undersökning. Det är något mindre än de elva procent som redovisades i enkäten från 2003, då rökningen ökade, men lika många som i enkäten från 1999.

För barnmorskor är utvecklingen densamma, men siffran är lägre. Fem procent av barnmorskorna röker varje dag. Biomedicinska analytiker, däremot, röker stadigt allt mindre. Andelen dagligrökare är nu fyra procent mot nio procent 1999.

Bland sjuksköterskorna är det främst en grupp yngre och en grupp äldre som röker varje dag.

? Där har vi nog en del av förklaringen till problemet. Vi ser att det är en stor grupp unga kvinnor som har börjat röka de senaste åren och den finns nu representerad även i sjuksköterskeyrket. Och de äldre har rökt i många år och har därmed mycket svårt att släppa sitt beroende, säger Mona Wahlgren, ordförande för Sjuksköterskor mot tobak.

Föreningen har tagit konsekvensen av utvecklingen och startar nya projekt för att nå studenterna på sjuksköterskeutbildningarna.

? Vi måste få unga sjuksköterskestuderande att diskutera det ansvar de har som representanter för en profession som i så stor utsträckning möter patienter med tobaksrelaterade sjukdomar. Utbildning är nyckeln till minskat rökande, säger Mona Wahlgren.

Men det finns förstås de som röker mer. På det seminarium som anordnades av Sjuksköterskor mot tobak och en rad andra yrkesorganisationer redovisades några resultat av en Temoundersökning som kommer att redovisas i augusti: Var tredje ensamstående mamma röker dagligen, lika stor andel finns bland långtidsarbetslösa och förtidspensionerade. Medan högre tjänstemän röker minst, av dem är nio procent dagligrökare.

Anna-Karin Eklund redovisade Vårdförbundets enkätundersökning på seminariet. Av den framgick också att det finns attitydskillnader mellan den vårdpersonal som röker och den som inte röker i hur man tar upp tobaksfrågan med de vårdsökande. Något som Annelie Löfqvist från arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting också tog upp i ett personligt färgat inlägg:

? Jag blev respektfullt bemött, men ingen frågade mig om mina rökvanor när jag kom med min hosta. Det hade varit en bra puff för att få mig att sluta röka.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida