Nattpass med kort varsel risk för utmattning

Nattpass med kort varsel risk för utmattning
Det är inte skiftarbetet i sig utan brist på vila och utryckning med kort varsel som gör nattarbete utmattande, visar ny forskning. Foto: Istockphoto
2 november 2016

Det är inte skiftarbetet i sig utan brist på vila och utryckning med kort varsel som gör nattarbetare utmattade, visar ny forskning.

?I en ny svensk studie har 2 031 skiftarbetande personer svarat på en enkät om vilka problem nattarbetet innebär. Frågor som ställdes var till exempel: ”Är det svårt att kombinera arbetsschemat med familjeliv” och ”känner du att ditt arbetsschema gör dig uttröttad?”?

Svaren visade att det inte är själva nattarbetet som är värst.?

— Det som skapar problem är framför allt arbetsgivarens korta framförhållning och för lite vila, mindre än elva timmar, mellan arbetspassen. Att med kort varsel få veta att man ska arbeta natt har en negativ påverkan på det sociala livet, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet och en av forskarna bakom studien.??Tre faktorer skapar störst problem:? Att med kort varsel, mindre än en månad, få veta sitt nattschema.? Mindre än elva timmars vila mellan arbetspassen.? Delade turer.?

Tre faktorer skapar störst problem:

  • Att med kort varsel, mindre än en månad, få veta sitt nattschema.
  • Mindre än elva timmars vila mellan arbetspassen.
  • Delade turer.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida