Nobelpriset

Nobelpris för hur vi kan känna värme och beröring

Nobelpris för hur vi kan känna värme och beröring
David Julius och Ardem Patapoutian tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Foto: TT.

Alla som svettats efter att ha ätit mat med chilipeppar har egen erfarenhet av ett ämne som haft stor betydelse för årets Nobelpris i medicin eller fysiologi. Forskningen spås få stor betydelse för behandling av smärta.

4 oktober 2021

Årets Nobelpris i medicin eller fysiologi går till forskarna David Julius och Ardem Patapoutian, båda verksamma i USA. De får dela lika på priset för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

Deras upptäckter förklarar hur vi människor kan känna solens värme på huden, marken under våra fötter eller en kopp kaffe i handen – eller hur några tuggor ”het” mat får oss att svettas och vilja dricka kallt.

Nervsystemets signaler

De flesta tar upplevelserna av beröring, tryck och värme för givna. Men årets Nobelpristagare kan förklara hur det går till på avancerad nivå, med sensorer, receptorer och jonkanaler.

Det är sedan länge känt att olika typer av nervtrådar är specialiserade på olika stimuli som behaglig eller smärtsam beröring, vilket också belönats med ett tidigare Nobelpris. Men det har varit okänt hur det går till när nervsystemet tar emot och skickar impulser för värme och beröring vidare.

Under dagens presentation av Nobelpriset underströk Karolinska institutets Nobelförsamling hur avgörande den förmågan är för människans överlevnad.

Spekulationer om mRNA

I år har det spekulerats extra mycket om vilka som skulle få Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Pandemin har riktat strålkastaren mot upptäckten av mRNA-tekniken som lett till att nya vacciner har kunnat utvecklas. Andra bubblare har varit upptäckten av soldater i immunförsvaret som T- och B-celler, också de mycket omtalade under covid-året.

Men Nobelförsamlingen valde alltså en annan inriktning för årets pris.

– De är bägge makalösa forskare som har öppnat upp dörrar till sinnet känseln som är helt enastående, sa Nobelförsamlingens sekreterare Thomas Perlman om pristagarna.

Nobelförsamlingens bedömning är att upptäckterna också kommer att få stor betydelse för utvecklingen av läkemedel och behandling mot smärta.

Capsaicin från chilipeppar

Pristagaren David Julius är född i 1955 i Brighton och är i dag professor på University of California i San Francisco.  Han använde bland annat medlet capsaicin från chilipeppar för att identifiera en sensor i nervändar på huden som svarar på hetta.

När han hittat receptorn insåg han också att samma receptor svarar på värme.

Professor Ardem Patapoutian är född 1967 i Beirut, men emigrerade tidigt till USA och forskar på Scripps Research i La Jolla i Kalifornien.

Hans forskning visar hur celler känner av beröring och tryck, både i huden och i de inre organen, och hur det fungerar på molekylnivå, med en helt ny klass av sensorer.

Pristagarna och Nobelförsamlingen tror att deras upptäckter kan få betydelse för behandling av kronisk smärta. Vid det tillståndet är sensorerna för tryck och temperatur överkänsliga. Läs mer om det i Vårdfokus tidigare tema nedan.

Pristagarna David Julius och Ardem Patapoutian själva hade inte trott att de var aktuella för Nobelpriset i år. Dagens presentation var några minuter försenad eftersom de var svåra att få tag på. De nåddes genom en syster och en svärfar, och blev båda överraskade och glada. De kan dock inte komma och ta emot sina Nobelpris på plats i Stockholm, på grund av pandemin.

Prissumman var förra året 10 miljoner kronor, och tilldelades tre forskare för deras upptäckter av viruset som orsakar hepatit C. I år kommer prissumman räknas upp och bli lite högre.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida