Norge vill täppa till gränserna

Det norska sjuksköterskeförbundet vill begränsa rekryteringen av utländska sjuksköterskor, bland annat från Sverige.

5 februari 2001

Vid två tillfällen under 2000 har det norska sjuksköterske-förbundet NSF av de nordiska systerförbunden velat få stöd för sin linje om en begränsning av rekryteringen av utländska sjuksköterskor. Både i mars och september – vid det nordiska sjuksköterskesamarbetet SSN:s styrelsemöten – pekade NSF på de problem förbundet anser att det innebär när många utländska sjuksköterskor får arbete i Norge.

För det första handlar det om rekryteringen av korttidsvikarier, och då i första hand från Sverige. Enligt NSF arbetar korttidsvikarierna flera timmar än vad de norska lagarna tillåter och många har bristande språkkunskaper, något som är negativt både för kvalitet och säkerhet. Vikarierna accepterar också låga löner som innebär att lönerna för norska sjuksköterskor hålls nere, menar NSF.

För det andra gäller det rekrytering av sjuksköterskor från Baltikum, främst Lettland. Enligt NSF skapar det brist i Lettland och därmed sämre sjukvård där, något som nsf säger sig av etiska skäl inte kunna stödja.

Däremot säger NSF att förbundet inte har något emot utländska sjuksköterskor, till exempel från Sverige, om det handlar om längre tjänstgöringsperioder.

Inget stöd från Sverige
Övriga nordiska länder har vid båda mötena sagt att de har förståelse för problemet, men något stöd för eventuella begränsningar har Norge inte fått från Sverige.

– Vi kan inte se någon anledning till att begränsa den fria rörlighet som finns både inom Norden och inom EU, säger Vårdförbundets vice ordförande Margareta Albinsson som deltog vid det första SSN-mötet.

Hon säger att svenska sjuksköterskor självklart ska följa de lagar och regler som finns i Norge, men hon har svårt att se att det här verkligen är ett så stort problem som NSF säger.

När det gäller de baltiska sjuksköterskorna är det visserligen riktigt att en grupp lämnar sitt land, men många kommer tillbaka och då med nya kunskaper som är viktiga för att utveckla hemlandets hälso- och sjukvård.

– Vi har respekt för NSF:s oro och intresset av att höja de norska sjuksköterskornas löner, men en begränsning av rekryteringen tror jag är fel väg att gå. I stället måste norrmännen ha en organisation för att ta hand om de utländska sjuksköterskorna, säger Margareta Albinsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida