Norska sjuksköterskor i strejk

Drygt 200 medlemmar i Vårdförbundets systerförbund, Norsk Sykepleierforbund, gick i strejk den 22 januari.

4 februari 2002

Vid årsskiftet tog norska staten över de sjukhus som tidigare drivits av fylkena, de norska landstingen. I samband med övertagandet har det norska sjuksköterskeförbundet inte fått gehör för kravet på likvärdiga löner för sina medlemmar. Vid de sjukhus som redan tidigare var statliga har lönerna varit högre. Medlingen misslyckades den 21 januari och därmed var strejken ett faktum.

Strejken berörde tio sjukhus, Sentralsykehusen i Hedmark hf (Hamar och Elverum) och Telemark HF (Skien och Porsgrunn), Helse Stavanger HF (Sandnes och SiR), Helsefortak Sunnmöre i Ålesund, Universitetssykehuset i Nord-Norge HF, Helse Bergen HF (Fylkessykehuset i Voss), Oppland sentralsykehus (avdelning Lillehammer), Nordland Sentralsykehus HF, St. Olovs Hospital HF och Sykehuset Östfold (Fredriksstad, Halden och Askim).

När det här skrevs var det oklart vilka effekter strejken skulle få. För att sätta tryck bakom sina krav varslade det norska förbundet om en upptrappning vid fler sjukhus den 30 januari och den 5 februari. Totalt berörs 790 sjuksköterskor på 28 sjukhus av strejk och varsel.

Vårdförbundet uppmanar medlemmar som arbetar i Norge eller som tänker arbeta på något av de berörda sjukhusen att iaktta neutralitet, till exempel att inte ta jobb där.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida