Nu finns en högskolekurs på 15 poäng
Den stora bristen på lymfterapeuter har fått Röda korsets högskola i Stockholm att som första högskola i landet starta en 15-poängsutbildning i manuell lymfödem-behandling.
Hittills har svenska lymfterapeuter utbildats i privat regi i kurser av olika längd och med lärare hämtade från Finland, Norge och Tyskland. Ingen vet hur många lymfterapeuterna är, bara att de är för få.
– Alla som behandlar ser att antalet patienter som behöver behandling men inte får det är väldigt stort. I storstäderna har sjukvården kunskap om ödembehandling, ofta knuten till onkologkliniken. Men på mindre orter får patienterna ofta höra att ödemet är ett resultat av cancerbehandlingen och något de får leva med, med enorma armar eller ben som följd, säger Pia Bergenholm som är sjukgymnast, lymfterapeut och huvudlärare på kursen.
Hon berättar att i Tyskland, där lymfödem har behandlats med manuell terapi sedan 1930-talet och där de stora klinikerna bedriver forskning, behandlas patienterna i tre till sex månader i fas ett.
– De har enormt bra resultat som håller länge, men översätter tyvärr aldrig sin forskning till engelska så den når inte ut. På de en till fyra veckor som vi intensivbehandlar med bandagering i Sverige hinner vi inte uppnå ett stabilt resultat utan patienten blir lätt infekterad och behöver nya behandlingar som inte heller de är tillräckligt effektiva.
Ju mer det går att få ned volymen på ödemet, desto bättre blir cirkulationen och desto mindre blir risken för ros-feber och andra komplikationer.
– Det finns lite olika tekniker och inget rätt eller fel. En skicklig lymfterapeut vet i handen när behandlingen ska vara lätt och när den ska gå på djupet. Hon ser vad som händer i huden och samarbetar med patienten, säger Pia Bergenholm.
I år utbildas 26 sjukgymnaster, sjuksköterskor och arbetsterapeuter på uppdragsutbildningen.
LÄS MER: www.rkh.se/html/utbildning/uppdrag/lymfodem.htm