Nu kan Anneli ta semester när hon vill

Det är inte längre skolloven som styr när Anneli Bengtsson, skolsköterska i Karlshamn, kan vara ledig.

2 oktober 2003

Anneli Bengtsson har arbetat som skolsköterska i Karlshamn i åtta år och retat sig på systemet med uppehållsanställning.

– Skillnaden mellan den ledighet vi hade och den man har med vanlig semester var liten och ändå drog man så mycket av vår lön varje månad, säger hon.

Uppehållsanställning innebar att hon och hennes kolleger bara kunde vara lediga i samband med skollov och att hon varje månad endast fick ut 93 procent av lönen.

Tusen kronor i månaden försvann
– Det började med att avdraget minskade så att vi fick ut 95 procent av lönen och samtidigt arbetade ett par veckor in på sommaren. Trots att vi därmed arbetade nästan lika mycket som de med semesteranställning försvann ungefär 1000 kronor i månaden genom avdraget, berättar Anneli Bengtsson.

Hon tog upp frågan i en rad olika sammanhang: med chefer, politiker och andra berörda. Och inte minst med kollegerna.

– En förutsättning för att kunna driva frågan var enighet och vi skolsköterskor i Karlshamn var överens om att vi ville ha en förändring, säger Anneli Bengtsson.

Några problem med att få gehör hos arbetsgivaren fanns inte och ett avtal skrevs under om övergång till semesteranställning. Det ger kortare ledighet, men på valfri tid och utan löneavdrag.

– Vi har dessutom flextid. Det innebär att vår övertid syns och den kan vi sedan ta ut när det passar.

Kan resa på hösten
Skolsköterskorna i Karlshamn har haft semesteranställning i ett år nu.

– I somras tog jag ut fem veckors semester och har ändå en vecka kvar som jag kan ta om jag till exempel vill resa någonstans i höst. Så kunde jag inte göra tidigare. Om jag då ville åka i väg när det inte var skollov var jag tvungen att ta tjänstledigt, berättar Anneli Bengtsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida