Nu kommer vfu-utredningen: ”Hyrstopp och uppsägningar nya utmaningar”
Förväntningarna är höga på utredningen som ska lösa vfu-krisen. På torsdag presenterar nationella vfu-samordnaren Hans Wiklund sina slutsatser för regeringen. "Jag hoppas att det kommer förslag som undanröjer de hinder som i dag finns för att fler verksamheter ska kunna erbjuda vfu-platser", säger Malin Sundström, programansvarig för sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
Den verksamhetsförlagda utbildningen har de senaste åren beskrivits som en bromskloss för att fler sjuksköterskor ska kunna examineras och därmed bidra med arbetskraft som avlastar den hårt pressade bemanningen i vården. Det råder bland annat brist på både praktikplatser och handledare i många regioner, vilket Vårdfokus uppmärksammat i flera artiklar.
Vårdförbundet Students senaste vfu-rapport vittnar om en positiv utveckling, då fler studenter erbjuds vfu, men uppsägningar och nya förutsättningar oroar.
– Det rör på sig i verksamheterna. Hyrstopp och stor omsättning på personal är utmaningar för verksamheterna och gör det svårt att ha kontroll och överblick, säger Malin Sundström, programansvarig för sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan Kristianstad, som utsågs till bästa vfu-lärosätet 2023.
Lyssnat på studenterna
Skärpta krav på dygnsvila och EU-direktiv om utökad vfu är några aspekter som påverkar tillgången på både personal och platser.
För att komma till rätta med problemen har regeringen anslagit extra pengar och tillsatt en nationell vfu-samordnare tillika statlig utredare. Uppdraget har varit att initiera och genomföra insatser för att fler vfu-platser ska bli tillgängliga på sjuksköterskeutbildningen, stödja arbetet med att utveckla modeller så att fler vårdgivare kan ta emot studenter samt att analysera den nuvarande ordningen för samarbete och ge förslag på förändringar. På torsdag 1 februari överlämnas utredningen till utbildningsminister Mats Persson.
Vårdförbundet och Vårdförbundet Student har tillsammans med myndigheter, vårdgivare, professionsförbund och andra berörda parter varit med i utredningens referensgrupp.
– De har varit väldigt inlyssnande för studentperspektivet och tagit våra frågor på allvar. Så det har varit jättebra, säger Marlene Juhl, ordförande i Vårdförbundet Student.
Möjligt utbyte av platser
Utredaren Hans Wiklund har i en tidigare intervju i Vårdfokus berättat att man sett en ”inlåsningseffekt” av vfu-platser på vissa håll i landet, där regioner har kunnat erbjuda fler platser än vad lärosätena kan fylla. Men det finns även exempel på motsatsen, att vårdverksamheter inte lyckats förmå att skrapa fram tillräckligt många platser i förhållande till antalet studenter på universitet och högskolor. En lösning vore en slags ”vfu-bank” som matchar tillgång och efterfrågan. Det skulle i så fall innebära att studenter får praktik långt från studieorten med ökade levnadsomkostnader som följd. Ett sådant system kan bli verklighet genom ett speciellt it-stöd, enligt vad Vårdfokus erfar.
– Går det att ordna så är det säkert bra, om det finns outnyttjade platser och studenter som väntar. Det är tråkigt att inte bli klar och vården behöver sjuksköterskor. Här på Högskolan Kristianstad lyckas vi erbjuda alla studenter en plats. Det krävs förstås samarbete och dialog, men vi löser det. Vi har bland annat samverkansforum på olika nivåer där lärosäten, regioner och kommuner ingår, säger Malin Sundström.
Hon poängterar att platsbrist uppstår både på grund- och specialistnivå och att utbildningarna inte ser likadana ut på alla lärosäten, vilket kan försvåra ett utbyte.
– Det är olika längd, innehåll och lärandemål på vfu:n beroende på var du studerar. Den komplexiteten måste man ta hänsyn till.
För att antalet vfu-platser nationellt ska kunna öka i den takt som erfordras för att säkerställa framtida bemanning behöver fler aktörer – läs kommuner och privata vårdgivare – engageras. Efter att ha deltagit på ett seminarium med Hans Wiklund under vfu-konferensen i Umeå i november tror Malin Sundström inte att något lagkrav kommer att föreslås.
– Slutsatsen verkar vara att de som tar emot studenter också måste vilja ta emot dem. Då satsar man på exempelvis handledarnas kompetens. Men jag hoppas att utredningen har en tyngd på det här området, att det kommer förslag som undanröjer de hinder som finns i dag för att fler verksamheter ska kunna erbjuda platser.
Betalar 1 600 per vecka
En annan aktuell fråga som universitet och högskolor kämpar med är ekonomin. När antalet vfu-veckor nu utökas för att leva upp till EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv, som kräver att sjuksköterskeutbildingen består av hälften klinisk praktik, ökar också kostnaderna. I dag betalar lärosätena cirka 1 600 kronor per student och vecka för en vfu-plats hos regionerna.
– Det blir en förstås utmaning för de som utökar mycket. Vi har lagt till två veckor, men det är klart att det också märks, säger Malin Sundström.