Covid-19

Nu lättar Dalarna på kraven på munskydd

Nu lättar Dalarna på kraven på munskydd

Vårdpersonal i Region Dalarna får nu skippa munskydden när de inte tar hand om patienter på nära håll – eller arbetar med covidvård. Men om smittan ökar åker maskerna på igen.

Sedan i måndags gäller uppdaterade rekommendationer för munskydd och visir som personal ska använda för att minska spridningen av covid-19, så kallad source control, inom Region Dalarna. Vård- och omsorgspersonal som har fått två doser covidvaccin – och efter att det har gått två veckor sedan senaste dosen – behöver inte använda munskydd hela tiden.

Så länge de håller avstånd på två meter och inte är i direkt patientnära arbete (inom en meter) kan personalen slippa att ta på sig munskydd.

Liten risk för smitta

Marie Thelander, ST-läkare på Vårdhygien i Region Dalarna, säger att det handlar om en anpassning till de minskade smittotalen i samhället i kombination med att nästan alla i vården är färdigvaccinerade.

– Vi har ju fått in rapporter från personal som fått skavsår, huvudvärk, utslag och besvär från luftvägarna av munskydd och andningsmasker. Och nu när vi bedömer det som en väldigt liten risk att personal ska smitta varandra eller patienter så känns det bra att göra denna anpassning, säger hon.

Folkhälsomyndigheten ger inga nationella rekommendationer för när vårdpersonal kan sluta använda munskydd. Det är upp till de regionala smittskyddsenheterna att tillsammans med vårdhygien och medicinskt ansvariga sjuksköterskor justera råden efter hur smittläge och vaccinationstäckning ser ut lokalt. Folkhälsomyndigheten har publicerat ett underlag som kan användas som stöd i det arbetet.

Gäller endast fullvaccinerade

För personal i Dalarna som ännu inte är fullvaccinerad är rekommendationen att använda munskydd precis som tidigare, det vill säga när ett avstånd på minst två meter inte kan hållas till andra personer eller när flera personer behöver samlas i ett rum.

Rekommendationerna vid misstänkt – eller känd – covidsmitta och all annan patientnära vård är oförändrade. Där är det fortfarande andningsskydd/munskydd och visir som gäller i all kontakt med patienterna.

Patienter och anhöriga erbjuds som tidigare att använda munskydd, men det är inget krav. Här hittar du hela dokumentet från Dalarna.

Känner ni er trygga med att ta bort munskydden nu?

– Ja, som det ser ut just nu är vi trygga med detta beslut. Vi har ett nära samarbete med smittskyddet och självklart följer vi utvecklingen väldigt noga. Ser vi att till exempel deltavarianten ökar kan vi snabbt ändra rekommendationerna igen, säger Marie Thelander.

Sverige har skärpt smittspårningen och typning av prover för att se hur delta utvecklar sig. Virusvarianten, som har sitt ursprung i Indien, sprids nu bland annat i Värmland, Kronoberg och Blekinge, meddelade Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten under torsdagens presskonferens.

– Det finns fall av delta spridd i flera länder i Europa och på andra håll i världen, så den har helt klart potential att sprida sig. Samtidigt har vaccinet visat sig ha god effekt, sade han.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida