Nu samlas världens barnmorskor på Bali
Världskongressen för barnmorskor, ICM, är i gång. På plats på Bali är 2 000 barnmorskor från 130 olika länder. Svenska Isabel Näslin och Carita Sturesson är två av dem.
Det är ett varmt och fuktigt Bali i Indonesien som möter de tillresta barnmorskorna. International confederation of midwifes, ICM:s, världskongress hålls i staden Nusa Dua på öns södra del. Den fyra dagar långa kongressen startade på söndagen med invigning och traditionsenlig flaggceremoni och nu väntar tre dagar med ett fullmatat vetenskapligt program.
Bland de 2 000 deltagarna finns 37 barnmorskor från Sverige. Isabel Näslin, som arbetar vid förlossningen och gynavdelningen vid Västmanlands sjukhus i Västerås, är en av dem.
Hur känns det att vara på världskongress?
– Efter att deltagit på öppningsceremonin känner jag mig både rörd och överväldigad. Barnmorskor från världen över möts och utgör en bas för ett välmående och fredligt samhälle oavsett land, kultur eller religion. Detta uppfattade jag som ledorden inför starten av en inspirerande kongress.
Hur kommer det sig att du åkte till Bali?
– Jag såg en blygsam notis i ett veckobrev i december om att två barnmorskor skulle få åka på världskongressen för klinikens räkning. Jag sökte direkt och fick en av platserna och åker med en barnmorska från gynmottagningen. Jag vill ta alla chanser som går för att få in nya perspektiv och inhämta ny kunskap.
Vilka förväntningar har du på kongressen?
– Eftersom jag inte ha varit på en världskongress tidigare så vet jag inte vad jag kan vänta mig. Det jag sett hittills utifrån organisationen känns väldigt gediget. Jag har höga förväntningar och förhoppningar om att inspireras, få ny kunskap och nya perspektiv.
Är det någon speciell programpunkt du siktat in dig på?
– Det är ett väldigt mastigt och häftigt program – en bra mix av forskning av olika områden, diskussionsforum, workshops och networking. Det svåra blir att välja och prioritera. Jag tänkte gå dels på ett block om amning, det fick jag inte så mycket av i min utbildning. Såg också att det finns ett föredrag om förlossningsställningar och ett om perinalskydd som verkar intressanta. Sedan blev jag nyfiken på det som kallas ”twinning” vilket verkar handla om att två barnmorskor jobbar ihop för att få mervärde. Ja, du hör, man vill gå på allt!
Förväntar sig kliniken något av dig ”i gengäld” när du kommer hem?
– Inte vad jag har hört, men det vore roligt att få tillfälle att berätta om vad vi har varit med om. Vi har ett forum på förlossningen där vi varje vecka diskuterar kring olika områden som rör graviditet och födande, det skulle kunna vara ett bra tillfälle att dela med sig om kongressen tänker jag.
Mer om världskongressen för barnmorskor
- Arrangeras vart tredje år av Internationella barnmorskeorganisationen ICM, International Confederation of Midwives. I år anordnas kongressen för 33e gången.
- ICM samlar 131 barnmorskeorganisationer från 113 länder.
- Kongressen på Bali skulle egentligen gått av stapeln 2020, men fick ställas in på grund av pandemin. En digital variant genomfördes i mindre skala 2021.
- Årets tema är Together again - from evidence to reality.
Vårdförbundet på plats
På kongressen finns också Carita Sturesson som är yrkeshandläggare för barnmorskemedlemmar på Vårdförbundet.
Har du varit på ICM:s världskongress för barnmorskor tidigare?
– Nej, det här blir min första. Jag skulle egentligen ha åkt till Bali redan 2020, men den blev inställd på grund av pandemin. Men jag har varit på flera europeiska och nordiska kongresser tidigare.
Vad ser du mest fram emot?
– Möten med människor från hela världen! Att få höra hur barnmorskor i andra länder har det för det ju ser så olika ut. På många platser finns det till exempel inte så många barnmorskor och då blir det tydligt vilken skillnad de gör. Så fort man börjar utbilda barnmorskor och de blir fler minskar både mödra- och barnadödligheten i landet. Att få höra de berättelserna stärker känslan av hur viktiga barnmorskor verkligen är. Här i Sverige är det lätt att glömma, vi tar det lätt för givet.
– I många länder arbetar barnmorskor också framför allt med graviditet och förlossning, medan vi här hemma jobbar för kvinnan genom hela livet. Det är spännande att utbyta erfarenheter om det.
– Programmet ser väldigt intressant ut och jag ser till exempel fram emot att lyssna på föreläsningar om barnmorskeledda enheter. Det är en fråga som Vårdförbundet driver och det ska bli intressant att höra hur andra gör.
Ni är två barnmorskor som åker för Vårdförbundets räkning. Vad ska ni göra på plats?
– Det är jag och Cecilia Stoor som åker och vi representerar också Nationella barnmorskenätverket inom Vårdförbundet. Vi har inget officiellt framträdande planerat, men kommer att ta tillfället i akt att knyta så många kontakter som möjligt, lyssna på föredrag och förhoppningsvis få ny kunskap med oss hem.
Hur är känslan efter första dagen?
– Det är mäktigt att vara så många barnmorskor på plats. Jag ser fram emot att knyta kontakter och få den där härliga känslan i magen när man åker hem.