Nu slängs ockupanterna i Dorotea ut

Den rödgröna landstingsledningen i Västerbotten har tröttat. Från och med i dag är ockupationen av sjukstugan i Dorotea olaglig.
Det är en gråmulen dag i Dorotea och drygt en handfull ockupanter sitter bakom vikskärmen innanför sjukstugans entré och håller ställningarna.
Så här har det sett ut i snart tre år. Efter ett rullande schema har de lokala kämparna stridit för att sjukstugan i Dorotea ska få tillbaka fyra avvecklade akutvårdsplatser genom att dag och natt ockupera sjukstugan.
Tänker inte ge sig
Simone Granberg som svarar i ockupanternas gemensamma telefon har varit med sedan start. Trots att landstingets ledande politiker nu förklarat ockupationen av landstingets lokaler som olovlig tänker hon inte ge upp.
– Om jag ska vara riktigt ärlig så fattar jag inte alls varför det här beskedet kommer just nu. Det gör bara kampviljan större, säger hon.
Inte längre laglig
Men beslutet som fattades i landstingsstyrelsen i onsdags innebär att landstinget från och med i dag har rätt att tillkalla polis. Målsättningen är att ockupanterna ska lämna byggnaden frivilligt, men lappen som satts upp på dörren till sjukstugan går inte att missförstå.
”Om ockupationen fortsätter efter den 22 december 2014 kommer landstinget att överväga att vidta rättsliga åtgärder”, står det bland annat.
Blocken tycker olika
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som leder Västerbottens läns landsting är överens om att ockupationen måste få ett slut. Ett argument som de rödgröna för fram är att ortsbornas ockupation är ett arbetsmiljöproblem och att deras närvaro kränker patienternas integritet.
När det gäller vårdplatserna är landstingsledningens ambition att på sikt öppna fyra nya, men i samverkan med kommunen för att personalen ska kunna användas på ett mer kostnadseffektivt sätt. Försök att få till det här har hittills misslyckats, eftersom det varit svårt att rekrytera sjuksköterskor med rätt kompetens.
En sak i taget
Oppositionen vill däremot inte tvinga bort ockupanterna innan det finns en lösning på problemet, berättar Nicklas Sandström (M), oppositionslandstingsråd.
– Vi vill att man löser själva sakfrågan först och återinför akutvårdsplatserna på sjukstugan. Då kommer ju också ockupationen att upphöra, säger han.
Vill känna trygghet
Trots hot om polisinsatser är ockupanternas plan att fortsätta med sin protestaktion tills Dorotea fått tillbaka sina akutvårdsplatser, berättar Simone Granberg.
– Vi är öppna för olika förslag och en diskussion med politikerna, men vill ha en lösning som gör att vi människor som bor här får den sjukvård och trygghet vi har rätt till, säger hon.