Nu utreds vaccinkrav för vårdpersonal

Från flera partier och på flera håll i Sverige börjar nu röster höjas för att ovaccinerad vårdpersonal ska kunna omplaceras eller nekas anställning. Men rättsläget är oklart.
I veckan beslutade Region Dalarnas politiska ledning att man ska utreda om ovaccinerad vårdpersonal kan nekas anställning.
– Som vårdgivare ska vi göra allt som står i vår makt för att förhindra smittspridning. Rätten att som arbetsgivare välja bort arbetssökande som inte vill vaccinera måste vara möjlig. Därför har vi beslutat att frågan ska utredas, sa Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande och ordförande i personalutskottet, i ett pressmeddelande.
Utredningen ska göras i samråd med rättsavdelningen och smittskyddsenheten, och resultatet tillkännages i slutet av januari.

Tina Dahlman, Vårdförbundets vice ordförande i Dalarna, delar arbetsgivarens oro för att anställa personal som är ovaccinerad, enligt en intervju med SVT:s lokalnyheter. Samtidigt väcker beslutet frågor, menar hon.
– Naturligtvis kan det finnas orsaker till att personal är ovaccinerad. Jag ser problematiken lite längre fram, att jag tänker vad blir då nästa steg, vad kommer att hända med personal som redan är anställd och som inte vill vaccinera sig? säger hon i intervjun.
Även i Stockholm har politiker öppnat för krav på vaccin för vårdnära personal, skriver Dagens Nyheter.
KD:s Erik Slottner och Desirée Pethrus, äldreborgarråd respektive gruppledare i Stockholms stad, vill båda göra det möjligt att omplacera vårdpersonal som inte vill vaccinera sig – både inom kommunal äldreomsorg och övrig sjukvård. Städning, matlagning och administrativa uppgifter nämns som möjliga alternativa arbetsuppgifter.
Även Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, välkomnar förslaget, enligt DN, men vill hellre än omplaceringar se en dialog mellan ledning och personal.
Enligt svensk grundlag är det frivilligt att vaccinera sig, men i teorin finns det utrymme för kryphål, enligt en artikel från nyhetsbyrån TT. En arbetsgivare kan inte kräva att få veta om anställda är vaccinerade, men vissa verksamheter kan bedöma att ett vaccinkrav är befogat utifrån smittskydds- och patientsäkerhetssynpunkt och det kan eventuell leda till att ovaccinerade skulle få byta arbetsuppgifter.
I andra länder blir det allt vanligare med vaccinationskrav på vårdpersonalen. Italien införde obligatorisk vaccination för personal i vården redan i mars, Grekland denna vecka och i Frankrike börjar kravet gälla den från 15 september, rapporterade Dagens Nyheter tidigare i somras.