röntgen

Ny hjärtundersökning kortade köerna i Kronoberg

Ny hjärtundersökning kortade köerna i Kronoberg
Thomas Lindow, överläkare, Yvonne Andersson, biomedicinsk analytiker och Ulrika Karlsson, röntgensjuksköterska. Foto: Sally Carlsson Cloodt/Region Kronoberg

Centrallasarettet i Växjö är det första länssjukhuset i Sverige att göra perfusions-MR av hjärtat. Bättre diagnostik och kortade köer är några av vinsterna.

För två år sedan fick Centrallasarettet i Växjö två nya magnetkameror. Förutom bättre bildkvalitet har maskinerna öppnat för nya typer av undersökningar.

Förra hösten förberedde sjukhuset sig för att börja med hjärt-MR. I samma veva stod många patienter med misstänkt kranskärlssjukdom till kö för så kallad myokardskintigrafi. Dessa patienter genomgår ibland flera undersökningar, först en myokardskintigrafi och sedan MR.

— När väntetiderna redan var långa fick vi brist på det radioaktiva spårämne som används vid skintigrafin, vilket blev en flaskhals. Vi hade sedan tidigare planer på att börja med perfusions-MR, där flera undersökningar bakas ihop till en. Köerna gjorde att vi bestämde oss för att börja med det direkt, säger Ulrika Karlsson, röntgensjuksköterska och sektionsledare för MR.

Mer information i en undersökning

Personalen fick utbildning av kameraleverantören Siemens och fick även mycket stöd av Skånes universitetssjukhus, som har lång erfarenhet av hjärt-MR. I november förra året togs den första patienten emot, vilket innebar att Centrallasarettet i Växjö blev det första länssjukhuset att genomföra perfusions-MR.

Hittills har fler än 70 patienter undersökts. Redan nu syns många fördelar. Förutom att ge samma information som en myokardskintigrafi, det vill säga blodflöde och tecken på förträngningar, visar MR-perfusion hjärtats pumpfunktion, storlek och olika hjärtskador, inklusive hjärtinfarkter och ärr från hjärtmuskelinflammation.

— Vi får mer information, vilket ger möjlighet till bättre diagnostik och behandling. Det leder även till kortare köer för alla patientgrupper när man bara behöver göra en undersökning, säger Ulrika Karlsson.

”Ett fint samspel”

Ytterligare en vinst är att det utökade och förbättrade samarbetet med klinisk fysiologi. Medan röntgensjuksköterskorna är experter på själva magnetkameran, har de biomedicinska analytikerna från klinisk fysiologi erfarenhet av myokardskintigrafi. De känner patientgruppen väl och har erfarenhet av förberedelserna inför en MR-perfusion. Biomedicinska analytikern Yvonne Andersson förklarar:

— Vi tar hand om patienten under hela undersökningen. Vi ger ett läkemedel som ökar blodflödet, det är ett slags stresstest där vi belastar hjärtat. Vi har extra övervakning i form av blodtrycksmätning och ekg. Röntgensjuksköterskorna sköter bildtagningen och har koll på MR-säkerheten. Jag tycker att vi har fått ett fint samspel, vi har fått en större förståelse för varandras kunskaper och lär oss av varandra.

Att perfusions-MR kunde komma i gång så snabbt handlar delvis om att man hade lyckats korta MR-köerna, vilket frigjorde tid för hjärtpatienter. Ulrika Karlsson och Yvonne Andersson tror dock att den största framgångsfaktorn är personalens engagemang och driv, och att ledningen både litade på personalen och vågade satsa.   

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida