Ny rapport vill få fart på debatten

1 oktober 2001

Allt att vinna – om den avgörande jämställdheten är ett kunskaps- och diskussionsunderlag från Vårdförbundets jämställdhetsprojekt som inleddes i början av förra året.

– I stället för att stanna vid att diskutera metoder som arbetsvärdering och arbetstidsmodeller har vi sökt kunskaper om bakomliggande orsaker till att män och kvinnor inte är jämställda, säger Margareta Albinsson, projektledare och vice ordförande i Vårdförbundet.

Dokumentet ser hon som ett bidrag till att bryta det som forskaren Yvonne Hirdman har kallat genusordningen. Den har två principer: att könen hålls isär genom en segregerad arbetsmarknad och att det män gör anses ha högre värde än det kvinnor gör, även då de gör samma saker.

Margareta Albinssons förhoppning är att det kunskapsunderlag som Vårdförbundets styrelse nyligen har ställt sig bakom ska påverka och inspirera medlemmar till att se vad de själva kan göra för att ändra på genusordningen.

– Det gäller inte bara kvinnor utan även män som, även om de på kort sikt förlorar makt i arbetslivet, har mycket att vinna i mötet med sina barn.

Rapporten från jämställdhetsprojektet ska diskuteras bland Vårdförbundets medlemmar och i slutet av november ska synpunkterna samlas in.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida