Nordiska amningsveckan

Ny studie: Kvinnor vill ha stöd för att kunna amma offentligt

Ny studie: Kvinnor vill ha stöd för att kunna amma offentligt
Att se ammande kvinnor ute i samhället och i sociala medier är viktigt för att andra ska känna sig trygga att amma offentligt, visar en ny studie. Foto. Getty Images.

Att hänvisas till ett särskilt amningsrum eller att tvingas stå ut med nedsättande kommentarer om att skyla sig riskerar att påverka ammande kvinnor negativt. Det visar en ny studie som svenska forskare deltagit i.

Just nu pågår den Nordiska amningsveckan. Tema för i år är jämställdhet och hur man kan underlätta amning för dagens föräldrar.

I Sverige förespråkas fri amning vilket bland annat betyder att kvinnor ska kunna amma när och var helst barnet behöver det. Men en ny studie visar att samhället inte alltid är så tillgängligt som kvinnorna skulle önska. Stirrande blickar, nedsättande kommentarer och att hänvisas till särskilda amningsrum kan leda till att kvinnor inte känner sig trygga med att amma offentligt.

Det är forskare i Australien, Irland och Sverige som har undersökt kvinnors upplevelser av att amma offentligt. I Sverige har barnsjuksköterskan Charlotta Dykes tillsammans med barnmorskorna Pernilla Ny och Christine Rubertsson arbetat med studien.

Christine Rubertsson,Pernilla Ny och Charlotta Dykes
Forskarna professor Christine Rubertsson, Pernilla Ny och Charlotta Dykes. Foto: Ingmar Hultquist.

Vill se andra amma

Närmare 10 000 kvinnor från de tre länderna har fått svara på en digital enkät. Frågorna handlade om vad kvinnorna anser är viktigt för att främja amning offentligt och vad de ser behövs för att det ska ses som något självklart. Deltagarna fick också rangordna vad de tyckte var viktigast för att känna sig trygga med att amma offentligt.

De svenska forskarna har analyserat kvinnornas svar utifrån sju olika kategorier. Viktigast för kvinnorna i alla tre länder är att få se andra kvinnor amma offentligt och i sociala medier. Därefter anser de att utbildning till allmänheten om amning är nödvändigt och på tredje plats är det viktigt att få bra och korrekt information från vården för att kunna känna sig trygga i sin amning.

– Visst är det bra att det finns särskilda amningsrum i gallerior och liknande, men det kan också uppfattas som att kvinnor inte ska få synas när de ammar. Att behöva gå undan kan också vara svårt om mamman är ute med flera barn samtidigt, säger Charlotta Dykes.

Risk för isolering

Resultatet visar också att kvinnorna använder olika strategier för att skydda sig själv och barnet, som att vända sig bort för att amma till exempel. En del väljer flaskan i stället, eller att hoppa över amningen när de är ute.

Nu hoppas forskarna att resultatet kan användas av alla som träffar ammande kvinnor.

– I vården måste vi våga prata om de här frågorna. Vi kan inte begränsa kvinnor till att stanna hemma och amma. Det är viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Christine Rubertsson.

Studien har publicerats i International Breastfeeding Journal.

Så kan vården – och samhället – stötta ammande kvinnor:

Prata med gravida, ammande och deras partners om hur de känner för att amma offentligt. Det gäller även hur de känner kring att amma inför andra vuxna i hemmet till exempel när de får besök.

Läs på och ge korrekt amningsrådgivning om du arbetar i vården.

Om du ser någon amma – visa ditt stöd. Annars – var tyst.

Källa: Charlotta Dykes, Pernilla Ny och Christine Rubertsson.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida