Nya arbetstider lockar tillbaka avhoppare

Åtta av de nio nattsjuksköterskorna på Sunderbyns sjukhus som i maj sa upp sig i protest har nu återgått till arbetet. Arbetsgivaren gav med sig och tillåter nya arbetstidsmodeller.

3 november 2003

Det blir nu tillåtet att införa nya arbetstidsmodeller på Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden. Därmed revs det tidigare förbudet upp.

Exakt vad det innebär är dock inte klart. I politikernas beslut sägs att man får in-föra nya kvotsystem enligt riktlinjer som ska förhandlas fram med Vårdförbundet.

De nio nattsjuksköterskorna sa upp sig i protest i maj när det nya arbetstidsschema som arbetats fram på arbetsplatsen stoppades bara ett fåtal dagar innan det skulle införas. Efter förhandlingar har åtta åter börjat arbeta på sjukhuset.

– Det är ett steg i rätt riktning, men vi är fortfarande kritiska mot att det är politikerna som avgör. I stället borde beslu-ten fattas av chefer och anställda utifrån förutsättningarna på respektive arbetsplats, säger Lisbeth Löpare-Johansson som är Vårdförbundets ordförande i Norrbotten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida