Lön

Nya bud till särskilt yrkesskickliga i Kronoberg

Nya bud till särskilt yrkesskickliga i Kronoberg
I år väntas löneökningarna i Region Kronoberg bli betydligt lägre än förra året. Arkivbild: Mostphostos

Region Kronoberg lägger betydligt mindre pengar på särskilt yrkesskickliga i år, jämfört med förra året. Men det är trots allt en satsning, säger regionens styrelseordförande Mikael Johansson (M). Vårdförbundet håller inte med.

20 januari 2021

– Arbetsgivaren är den enda parten som kan se till att det som står i avtalet blir sanning i verkligheten. Det kunde vi ge dem credd för förra året. Men jag hade förväntat mig mer uthållighet, säger Anna Seiborg Kidell, Vårdförbundets ordförande i Kronoberg.

Förra året stack Region Kronoberg ut jämfört med andra regioner med en rejäl satsning på särskilt yrkesskickliga. 18 extra miljoner i budgeten gjorde att cirka 27 procent av Vårdförbundets medlemmar i samtliga yrkesgrupper – de som utsetts till särskilt yrkesskickliga – fick 10,4 procent i lönepåslag i snitt. Alla andra höjde sina löner med i genomsnitt 3,2 procent.

Anna Seiborg Kidell

Anna Seiborg Kidell berättar att hon hade förväntat sig en fortsättning även i år. Kanske inte lika mycket pengar, men i alla fall en satsning som gör skillnad. Som fortsätter skjuta iväg de erfarna i lön för att få till en ökad lönespridning och öka chansen att de mest erfarna stannar kvar på arbetsplatserna.

Även regionens styrelseordförande Mikael Johansson (M) har tidigare uttryckt hur viktigt det är att öka löneskillnaderna, att det kräver extra pengar och att politikens ambition är att satsningen på särskilt yrkesskickliga ska fortsätta. Men nu, när löneutrymmet för 2021 presenterats, är det helt andra summor som gäller.

I år meddelar Region Kronobergs personalutskott att pengar avsatts för att 25 procent av Vårdförbundets yrkesgrupper ska kunna utses till särskilt yrkesskickliga och få 2,6 procent högre lön i snitt, vilket motsvarar drygt 1 000 kronor enligt utskottets ordförande.

Övriga sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor i regionen ska få löneökningar på 2 procent i snitt. Vilket motsvarar ett genomsnitt på cirka 700 kronor för en allmänsjuksköterska och 850 för en specialist.

Barnmorskor i dygnet-runt-verksamhet kommer utöver detta att få ett tillskott på 400 kronor i snitt, som kompensation för ett tillägg till medarbetare i förlossningsvården som ska fasas ut, enligt regionen.

Mikael Johansson (M)

Trots att det handlar om betydligt mindre pengar än i fjol vill regionens styrelseordförande kalla de tänkta lönepåslagen till särskilt yrkesskickliga för en ”fortsatt satsning”.

– Ja det är klart att det är en satsning. I år är ett läge då industrimärket är lågt, de flesta arbetsgrupper får bara 2 procent. Allt utöver är en satsning. Vi lägger ändå 4,4 miljoner mer på Vårdförbundets yrkesgrupper och det mesta på särskilt yrkesskickliga, säger Mikael Johansson.

På fredag har han ett möte inbokat med Vårdförbundets Anna Seiborg Kidell, som säger att hon bara kan fortsätta beskriva och förklara för regionens politiker hur viktigt det är att hålla i den påbörjade satsningen på särskilt yrkesskickliga. Inte minst nu när så många tänjt sig till det yttersta under pandemin och funderar på om de verkligen orkar stanna kvar i yrket.

– Visst, vi hade goda löneresultat 2020. Men de särskilt yrkesskickliga är en grupp som varit försakad under många år. Satsningen förra året var bara början på en viktig resa som man verkligen behöver hålla i. Jag är orolig för vad det här kommer att få för konsekvenser för vården. Arbetsgivaren behöver förbereda sig på ett stort missnöje, säger Anna Seiborg Kidell.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida