Arbetstid

Nytt schema gav full bemanning på jouren i hemsjukvården

Nytt schema gav full bemanning på jouren i hemsjukvården
Josefine Cassel, sjuksköterska i hemsjukvården i Motala, är nöjd med både schema, arbetets upplägg och innehåll. Foto: Privat.

För tre år sedan jobbade enbart hyrsjuksköterskor ­­i Motala kommuns jourverksamhet. Men med bättre arbetstider och ändrat arbetssätt har arbetsgivaren lyckats locka personal för fast jobb.

När Anna Kreutz tillträdde som verksamhetschef var bemanningsproblemet akut inom hemsjukvårdens jourverksamhet. En period ville ingen av de anställda sjuksköterskorna jobba i jouren, som fick drivas helt med hjälp av hyrsköterskor. Något radikalt behövde göras, insåg den nya chefen.

– Vi frågade personalen som jobbat i verksamheten tidigare om vilka förändringar som skulle behövas för att det skulle bli tryggare och bekvämare att jobba i jouren. Vi omvärldsspanade lite också för att se hur andra har gjort, säger Anna Kreutz.

Anna Kreutz, verksamhetschef hemsjukvården i Motala.

Förslaget landade på 33,25 timmars veckoarbetstid som rullar på ett 10-veckorsschema. Tre sjuksköterskor ska vara i tjänst varje kväll, en av dem vid telefonen.

– Samtidigt gjorde vi ett utvecklingsarbete i jourorganisationen. Skapade bättre rutiner och arbetssätt, som ju också involverade sköterskorna som jobbar dagtid.

Efter att den nya ordningen var beslutad påbörjades rekryteringen. Det var inga problem att anställa sex kompetenta sjuksköterskor till tjänsterna, berättar Anna Kreutz.

”Toppengrupp”

De fick två veckors introduktion och tid på sig att ”gnugga ihop sig som grupp”. Samtliga är kvar i dag, ett och ett halvt år senare.

– Det är en toppengrupp. De kom in nästan alla samtidigt och kompletterar varandra så bra – det är både några äldre och yngre och de har olika bakgrunder.

Motalas arbetstidsmodell för jourverksamheten

  • Veckoarbetstid på 33,25 timmar.
  • Rullande schema på 10 veckor som omfattar främst kvällspass, kl 13.30-21.30 eller 22.30 samt varannan helg.
  • Några dagspass ingår också i schemat, som får utföras i verksamhet där det finns behov av personal.

En av dem som började då var Josefine Cassel, som hade varit på arbetsplatsen som student, men sedan gått till slutenvården inom regionen. Schemat lockade tillbaka henne till kommunens jourverksamhet.

Josefine Cassel, sjuksköterska. Foto: Privat.

– Det var som schemat på sjuk­huset, fast man plockar bort alla dagspass. Det blev mer renodlat och jag får mer åter­hämtning nu. Det fungerar jättebra
ihop med privatlivet också – jag får i väg barn till skolan på morgonen och har förmiddagarna hemma själv.

Utöver schemat är Josefine Cassel nöjd med arbetets upplägg och innehåll.

– Det är ju ett jätteroligt och stimulerande arbete. När alla dagsköterskorna går hem tar vi vid och hjälper till med allt möjligt, i hela kommunen. Vi har många olika typer av patienter och mycket kan hända.

Jourverksamheten i Motala förser patienterna med medicinska insatser på kvällstid, bland annat inom hemtjänsten, äldreboenden och psykiatriboenden. Kön är lång till vissa operationer inom regionen, vilket leder till fler sjuka patienter hemma som behöver assistans, berättar chefen Anna Kreutz.

Det var som schemat på sjukhuset, fast man plockar bort alla dagspass.

Josefine Cassel, sjuksköterska

Arbetsbelastningen är för tillfället hög, men verksamheten ska snart förstärkas med ytterligare två tjänster.

Uppdrag från många håll

Josefine Cassel känner av det ökade trycket, och ser fram emot att få fler kollegor. Hon tycker ändå att det finns tid att stanna upp ibland och reflektera över metoder och arbetssätt i vardagen.

– Det är bra att de valde att satsa på tillsvidareanställd personal. Vi diskuterar mycket och det finns hela tiden en ambition att förbättra verksamheten, även om mycket kan vara luddigt ibland. Vi jobbar ju på uppdrag av många olika verksamheter och gör mycket för patienterna, men inte allt, säger Josefine Cassel.

Hon beskriver sitt schema och arbetets upplägg som ett ”vinnande koncept”.

– Jag hoppas ju att fler arbetsplatser ska kunna erbjuda det här, så klart.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida