Nyupptäckt gen kan ge autoimmun sjukdom

Var fjärde svensk bär på en genvariant som ökar risken att drabbas av någon av våra folksjukdomar med uppåt 40 procent.

Det är 20 forskare på Centrum för molekylär medicin vid Karolinska institutet som har identifierat en genvariant som var fjärde svensk bär på. Den heter MHC2TA och är enligt forskarna som nu publicerar en artikel om sin upptäckt i vetenskapstidskriften Nature Genetics sannolikt en av de största enskilda genetiska orsakerna till flera komplexa sjukdomar med inflammatoriska inslag.

De 20 forskarna visar att både åderförkalkning (som kan leda till hjärtinfarkt), multipel skleros och ledgångsreumatism kan knytas till den här genförändringen. Den som har den här genvarianten har en förhöjd risk att drabbas av någon av våra folksjukdomar än den som inte har genvarianten.

Risken ökar upp til 40 procent

Hittills har forskarna studerat genvariantens koppling till reumatism, hjärtinfarkt och multipel skleros. De har då sett att risken att drabbas av sjukdom för en person som har den upptäckta genvarianten ökar med mellan 20 och 40 procent jämfört med en person som saknar genvarianten.

Säkrare diagnostik och bättre behandling för ett stort antal patienter kommer enligt forskarna att på sikt bli resultatet av upptäckten.

Forskarna ser i och med sin upptäckt också ett nytt användningsområde för statiner. Sådana används i dag mest för att sänka kolesterolnivåer men har visat sig kunna minska aktiviteten i den upptäckta genen och på så vis ge antiinflammatoriska effekter.

Ingen omedelbar effekt för sjuksköterskor

? Forskarna säger själva att det kommer att ta uppåt tio år innan man har tagit fram ett läkemedel. Upptäckten befinnser sig fortfarande på forskningsnivå, så sjuksköterskans arbete berörs inte i dagsläget alls av den här upptäckten, kommenterar Ulrika Persson, reumasjuksköterska, öppenvårdschef på Reumatikerförbundets sjukhus i spenshult.

? Däremot tror vi att många patienter kommer att höra av sig med frågor till vår telefonlinje Reuma direkt 020-20 20 35, där en erfaren sjuksköterska svarar på frågor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida