Oacceptabelt syndabockstänkande

Det är inte bara lönesättningen i vården som är helt sjuk. Att samhället väljer att peka ut och döma en enskild för hennes misstag utan att pröva bristerna i systemet är verkligen sjukt.

När du läser det här har vi genomfört den första delen av årets stora kraftsamling för att uppmärksamma att det är »helt sjukt« att lönesättningen inte är tillräckligt kopplad till verksamhetsutvecklingen. Under två veckor uppvaktade vi politiker och arbetsgivarrepresentanter, genom annonser visade vi allmänheten att vi är beredda att ta vårt ansvar för att utveckla vården och på medlemsaktiviteter och möten diskuterade vi bristerna i löneprocessen.

Precis innan kraftsamlingen offentliggjorde Högsta domstolen sitt beslut i det så kallade Kalmarfallet. Högsta domstolen fastställde den fällande domen och den sjuksköterska som gjorde ett misstag utsågs till ensam syndabock för den tragiska olyckan.

Domen får allvarliga konsekvenser för patientsäkerhetsarbetet. Den tar inte tillräcklig hänsyn till bristande rutiner, dålig ledning och otydliga instruktioner som bidrog till misstagen som ledde till det lilla barnets död. Vårdförbundet har varnat för att detta kommer att försvåra patientsäkerhetsarbetet. För att kunna ge en god vård för patienterna krävs en trygg miljö där misstag och risker hela tiden lyfts upp för diskussion och där fel och brister åtgärdas.

Att misstag inte anmäls alls är det sämsta alternativet, att de bara prövas av åklagare och rättsväsende är nästan lika illa. En risk som inte anmäls kan aldrig leda till förbättringar, men en anmälan som bara prövas av domstol leder inte heller till en säkrare vård. För patienternas skull ska misstag och brister prövas av sakkunniga.

Vården är en högriskverksamhet, dagligen begås handlingar som i det omgivande samhället betraktas som brott. Vi skär
i människor med knivar och injicerar narkotiska och andra
livsfarliga preparat, allt i syfte att en människa ska må bättre. Att operera eller att förskriva narkotiska preparat är förbehållet utbildad personal, om icke legitimerade medborgare utför samma handlingar begår de brott. Vården är speciell och därför är väl fungerande säkerhetssystem avgörande för att vården ska kunna vara säker; det måste finnas fungerande varningssystem som minimerar risken för fel.

Vårt professionella ansvar är ovillkorligt. Oavsett rutiner, villkor eller stress måste vi alltid använda vår kunskap till att göra vården säker, tillförlitlig och effektiv. Vi kommer att ta vårt ansvar för vården, men om vi i fortsättningen ska behöva se fler olyckshändelser prövas i allmän domstol är det rimligt att fler delar av systemet granskas. Det är mycket sällsynt att olyckor i vården enbart orsakas av en persons oaktsamhet.

Vill du ha hennes månadsbrev till din e-postlåda, skicka ett meddelande till ordforande@vardforbundet.se.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida