Ofta hemolys i blodprover med pvk
På Kärnsjukhuset i Skövde minskade andelen skadade blodprover på akuten när ett projekt gjorde sjuksköterskorna medvetna om problemet.
Det började som ett projekt inom ramen för det systematiska kvalitetsarbete som sjukhusledningen beslutat om för att göra Skaraborgs sjukhus till ett processinriktat sjukhus. På laboratoriet vid Kärnsjukhuset i Skövde hade man noterat en onormalt hög frekvens av hemolys i blodprover från patienter på akuten. ?
Hemolys innebär att blodproverna måste tas om. Det leder bland annat till att tiden för handläggning av patienten förlängs, onödigt dubbelarbete och ökade kostnader. Problemet lämpade sig för ett förbättringsprojekt enligt Six Sigma-metodiken som sjukhusen använde, ett verktyg för systematisk problemlösning.??
En retrospektiv undersökning av alla blodprover inom analysgrupperna rutinkemi och hjärtmarkörer tagna på sjukhusets akutmottagning mellan april 2005 och mars 2006 visade att 5,9 procent av samtliga blodprover uppvisade hemolys, mot 1,6 procent på resten av sjukhuset.?
En kompletterande undersökning av tusen blodprover från maj-juni 2006 visade hemolys i 1,1 procent av 628 prover tagna med Vacutainerkanyl, och i 14,8 procent av de 393 prover som var tagna med Venflon.?
Projektets styrgrupp beslutade därför att på försök införa lokala rekommendationer för akutmottagningen om att provtagning i första hand skulle göras via Vacutainerkanyl, och att så grov nål som möjligt skulle användas vid all provtagning, utom för patienter under 20 år, där det inte fanns några hemolyser, och svårstuckna patienter. ?
Detta testades i drygt två veckor hösten 2006 då tusen provsvar analyserades. Resultaten jämfördes med den första undersökningen och visade att andelen Venflonprover hade sjunkit med 45 procent och andelen hemolysermed 30, till 4,4 procent. En uppföljning med tusen prover till ett år senare visade att andelen hemolyserade blodprover sjunkit ännu mer.??
Problemet med hemolyserade blodprover är välkänt på sjukhusens klinkem-laboratorier. På många ställen har man i egna studier kunnat se att en stor andel av dem kommer från akutmottagningarna. I en rapport från en studie på Vrinnevisjukhusets akutmottagning i Norrköping konstaterar skribenterna att provtagning ur perifer venkateter är den största orsaken till hemolys. ?
– Den tydligaste orsaken till att andelen hemolys i blodproverna var högre på akutmottagningen än på resten av sjukhuset var den typ av kanyl som användes, säger Kjell Andersson, medicinteknisk civilingenjör och verksamhetsutvecklare på Centrala staben vid Kärnsjukhuset i Skövde och en av rapportens två författare. ??
Att andelen hemolys var högre för Venflonprover än för Vacutainerprover kan bero på att Vacutainerkanyler ger ett jämnare flöde, skriver de i rapporten. Vid provtagning med Venflonkateter uppstår förmodligen turbulens i flödet eftersom dimensionerna i den ändras flera gånger. Den turbulens det innebär kan vara en bidragande orsak till att blodkropparna slås sönder och hemolys uppstår. ?
– Som jag förstår det är Venflon från början tänkt som en infart fast den används omvänt också, säger Kjell Andersson. ? ?
Elisabeth Fransson arbetade som sjuksköterska på akuten under tiden då man drev projektet och är nu en av avdelningens två kvalitetsutvecklare. ?
– Vi är medvetna om att det är en ökad risk för hemolys när man tar venprov från Venflon. Faktorer som påverkar är grovleken på venflonkatetern och ålder på patienten, säger hon.? ?
Om patienten är mycket svårstucken kan valet stå mellan att ta prover ur Venflon eller att inte få något prov alls. Man har på avdelningen också diskuterat om ett skäl till att akutmottagningar har fler hemolyserade prover än sjukhusets vårdavdelningar, kan vara att patienterna är under mer stress på akutmottagningen. ?
– Vi på akutmottagningen konstaterar att det allmänt sätts mer Venflon i dag än man tidigare gjort. Det är något vi diskuterar emellanåt, säger Birgitta Blom-Magnusson, kvalitetsutvecklare även hon.