Oftare avsked efter läkemedelsstöld
Arbetsgivaren försöker snabbare än tidigare att göra sig av med anställda som missbrukar eller stjäl läkemedel. I stället för att erbjuda rehabilitering varslas de om uppsägning eller avsked.
– Tendensen är klar. Vi får fler och fler frågor om det här från förbundets representanter i hela landet, säger Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin.
En avgörande orsak, säger hon, är att det nu är dåliga tider. Från att tidigare ha haft svårt att rekrytera, anser många arbetsgivare att de nu i stället behöver säga upp personal i besparingssyfte.
– Arbetsgivaren passar på att göra sig av med problempersonal och det handlar inte bara om anställda med missbruk eller som stöldertappats, säger Jeanette Lindgren Dahlin.
Om någon ertappats med eller har erkänt läkemedelsstöld är det svårt för facket att göra något. Det är en arbetsrättslig grund för uppsägning och i många fall avsked. Dessutom kopplas polisen då ofta in.
Läkemedelsstöld kan även leda till att man förlorar legitimationen.
Men ibland går det för fort.
– Det finns fall där den som är misstänkt för läkemedelsstöld först stängts av och därefter blivit uppsagd innan polisutredningen är klar och det saknas klara bevis för att det verkligen är den misstänkte som stulit läkemedel, säger Jeanette Lindgren Dahlin.
I det läget går förbundet in och stöttar medlemmen
arbetsrättsligt. Två alternativ är vanligast: antingen att
arbetsgivaren »köper ut« den anställde för en viss summa pengar eller att den utpekade får stanna kvar, i vissa fall kopplat till andra villkor som arbetsgivare och arbetstagare kommit överens om.
När det gäller alkoholmissbruk är reglerna annorlunda. Eftersom det är tydligt klassat som en sjukdom finns det på många håll avtal och erbjudanden om rehabilitering. Därför är det inte lika vanligt med uppsägningar för alkoholmissbruk.