Om samtalets helande kraft?

Astrid Seeberger är specialist på njursjukdomar och fascinerad av samtal. Den sortens samtal som kan göra en människa frisk.

2 februari 2011

Vad beskriver boken??

— Det är en samling berättelser om människoöden som jag har mött som läkare och under min uppväxt i Tyskland. Mellan berättelserna finns tankar om hur vi samtalar med patienter och med varandra, och om allt som hotar det goda samtalet: effektiviseringsprocesser, besparingar, nedskärningar.?

Det verkar så lätt för dig att hitta rätt i samtalet, blir det aldrig ”fel”? ?

— Det finns människor som har varit svåra att nå. Exempelvis Bea­trice, som skildras i en berättelse, förmådde varken jag eller de andra rädda då det inte fanns någon plats för henne i vår sjukvårdsorganisation. Det var en förfärlig upplevelse som jag inte bara kunde sopa undan. Att skriva om hennes öde så att det rör vid människors hjärtan, är ett slags bidrag till kampen som många inom sjukvården deltar i: att bevara medmänskligheten i vårt samhälle. ??

Hur reagerar du som läkare på dem som inte ”gör som du säger”?

— Jag ser till att patienten har ordentliga kunskaper om sjukdomen. När de förmedlas i ett samtal av en entusiastisk människa får de en genomslags­kraft utan like. Om man kan förmedla att man lyssnar utan att fördöma, kan något märkligt hända. Maskerna som finns i vanligt mänskligt umgänge faller och en människa öppnar sig så att man kan se hennes innersta. Samtalet ger kraft och livslust, och ibland en insikt som kan bli livsomvälvande. ?Vi kan förklara, korrigera missförstånd, sätta in kunskapen i ett personligt sammanhang och ta reda på vad som hindrar att kunskapen blir verksam. Varför dricker en person exempelvis stora mängder vätska fast han är svårt njursjuk och inte kissar längre — och vet att det äventyrar hans liv? AJ

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida