Sineva Ribeiro om satsningen på särskilt yrkesskickliga: ”Lönespridningen har ökat – men inte tillräckligt”
Målet att var fjärde medlem skulle öka sin lön med 10 000 kronor har uppnåtts. Men det tog fyra år i stället för tre och lönespridningen måste öka ännu mer. Det säger förbundsordförande Sineva Ribeiro angående satsningen på särskilt yrkesskickliga.
Hur tycker du att satsningen på särskilt yrkesskickliga fallit ut nationellt?
– Enligt vår löneenkät uppger 23 procent att de bedömts som särskilt yrkesskickliga under 2023, och det har legat stadigt under flera år. När vi gått bakåt och tittat på individer så har vi kunnat se att de som bedömts som särskilt yrkesskickliga fått en löneökning på 10 000 kronor. Så det målet har vi nått. Hade vi inte gjort den här skrivningen i avtalet tror jag inte att det skulle hänt.
Har lönespridningen blivit tillfredsställande?
– Nej, den behöver öka mer. Långsiktigt anser vi att medlemmar ska dubbla sin lön från första året till pensionen, som inom många andra yrken. Går du in på 30 000 ska du sluta på 60 000. Riktigt där är vi inte ännu, men vi kan se att lönespridningen mellan unga och erfarna ökat, vilket var syftet och anledningen till att vi valde den här modellen. Det ska löna sig att vara kvar på en arbetsplats och utveckla vården.
Vad tänker du om att arbetsgivare hemlighåller vilka som utses till särskilt yrkesskickliga?
– För mig är det fel väg att gå. Det är en konstig syn på kunskap. Som arbetsgivare borde jag vilja visa vilka erfarna medarbetare jag behöver ha kvar för att säkra kompetensen, och visa för unga att det finns chans till en löneutveckling över tid. Det här är ett uttryck för att man inte vågar prata lön. När jag är ute på arbetsplatser gör jag alltid det. Jag frågar vilken lön jag skulle få om jag började här imorgon och hur min löneutveckling skulle se ut. Chefer måste också våga låta vissa medarbetare gå före. Det tjänar alla på eftersom de då drar in mer pengar till lönepotten nästa år. Om vi inte har en lönespridning kommer alla tjäna lika dåligt.
Hur kan man motverka att medarbetare blir ansedda som särskilt yrkesskickliga ett enda år och sedan får stå tillbaka?
– Vi kan inte i vår löneenkät se att arbetsgivare systematiskt väljer att bedöma medarbetare som särskilt yrkesskickliga bara för ett år. Det händer givetvis men absolut inte systematiskt. En utmaning är att det aldrig varit så stor rörlighet bland våra medlemmar som nu. Det gör det svårt att följa upp enskilda individer som byter arbetsplats eftersom lönelistorna inte följer med till nästa arbetsgivare.