Oro för färre praktikplatser i kommunerna

Vårdförbundet är oroat för att tillgången på kliniska utbildningsplatser i kommunerna kommer att minska när högskolorna blir statliga, eftersom ingen överenskommelse har träffats om kommunernas ersättning för klinisk praktik.

6 augusti 2001

Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall uppvaktade därför tillsammans med Svenska kommunförbundet riksdagens utbildningsutskott den 26 april.

Dessutom kommer Kommunförbundet och Vårdförbundet under hösten att gemensamt anordna seminarier för kommunerna om vad reformen innebär och om värdet av att ta emot studerande. Politiker, ledande tjänstemän, högskolorna och Vårdförbundets lokala avdelningar kommer att bjudas in till fyra seminarier runt om i landet, berättar Kristina Malm Jansson på Vårdförbundet. Idén föddes vid den gemensamma uppvaktningen.

Politikerna i utbildningsutskottet anser att kommunerna nu har chansen att göra egna överenskommelser med högskolorna om platser för klinisk praktik.

Bakgrunden är att vårdhögskoleutbildningarna den 1 januari  2002 får statligt huvudmannaskap. I regeringens proposition 2000/01:71, sägs att ersättning för den kliniska praktiken bör »regleras i avtal mellan respektive högskola och landsting« och att om ingen annan överenskommelse finns bör landstinget få ersättning från högskolan med 1 200 kronor per student och vecka.

Däremot sägs ingenting motsvarande beträffande klinisk praktik inom kommunerna. Regeringen förutsätter att »berörda kommuner fortsätter att tillgodose behovet av praktikplatser på samma sätt som hittills«. Eftersom behovet av kliniska utbildningsplatser är stort, särskilt i sjuksköterskeutbildningen, är Vårdförbundet oroat över att detta kan leda till att praktikplatserna minskar. Förutom uppvaktningen av utbildningsutskottet har Vårdförbundet skrivit till socialdepartementet, finansdepartementet och utbildningsdepartementet. I skrivelsen står att man »anser att samma ersättning ska gälla oavsett sjukvårdshuvudman och att ytterligare resurser ställs till förfogande så att en överenskommelse kan träffas mellan kommunerna och staten«.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida