Östgötastudenter slipper avgift på sjukhus

- Ett välkommet beslut, säger Vårdförbundets studerandeombudsman Anna Paulsen om landstinget Östergötlands beslut att ge studenter gratis sjukhusvård.

Den första september tas slutenvårdsavgiften på 80 kronor per dygn bort för studenter i Östergötland. Det sker efter påstötningar från studentkårerna i Östergötland. Bakgrunden är att så sent som i våras hade flera studenter svårt att betala sina sjukvårdsavgifter.

– Vi vet att studenter som blir långtidssjuka kan hamna i mycket besvärliga situationer. Förutom en från början för det mesta dålig ekonomi har de till exempel långa karenstider innan sjukförsäkringen träder in. Det känns bra att som första landsting avskaffa avgiften för slutenvård för dem, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Östergötland, Anna-Lena Sörenson.

Litet intresse av att följa efter

En rundringning till några andra landsting med många studenter tyder dock inte på något större intresse av att följa Östergötlands exempel.

– Vi har inte fört några sådana diskussioner och spontant skulle jag säga nej. Inte för att det rör sig om så mycket pengar, utan för att om man ger en grupp den förmånen så dyker det upp andra som också vill bli befriade från avgiften, säger Jonas Andersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra götaland.

Studenternas avgiftsbefrielse gäller enbart avgiften för slutenvård. För besök på vårdcentraler och annan öppenvård får de fortsätta att betala.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida