Årets studenthandledare 2023

”På vfu:n träffade jag engagerade medarbetare som blev förebilder”

”På vfu:n träffade jag engagerade medarbetare som blev förebilder”
Ina Loarp på Mjölby vårdcentral tycker att handledarskapet utvecklar henne både som person och yrkesmänniska. Foto: Privat.

Biomedicinska analytikern Ina Loarp har utsetts till Årets studenthandledare av Vårdförbundet Student. ”Mitt mål är att studenterna ska känna sig trygga, våga prova alla praktiska moment och inte vara rädda för att göra fel”, säger hon.

Blev du förvånad över utmärkelsen?

– Ja, otroligt. Jag hade inte ens kunnat föreställa mig att jag var nominerad, eftersom jag inte varit bashandledare med större ansvar särskilt länge.

Vad är det bästa med att vara studenthandledare?

– Jag håller mig á jour med ny kunskap och nya fakta. Det jag lärde mig på utbildningen börjar bli gammalt. Det är otroligt roligt och utvecklande och jag lär mig mycket om både mitt arbete och mig själv.

Ina Loarp

Ålder: 36 år.

Gör: Biomedicinsk analytiker på vårdcentral i Mjölby.

Bor: I Mjölby.

Familj: Man, två barn och två katter.

Fritid: Umgås med familjen, pyssla i trädgården och löpträna.

Aktuell: Utsedd till Årets studenthandledare 2023 av Vårdförbundet student.    

Du tog examen 2012. Vilka minnen har du själv från vfu:n?

– Jag träffade många engagerade medarbetare som var stolta över sitt yrke och tyckte att de hade ett roligt jobb. En del av dem blev mina förebilder som jag ville efterlikna. Handledarna var lite oerfarna men gjorde ändå ett bra jobb.

Hur vill du vara som handledare?

– Nyfiken, tydlig och öppen. Det är viktigt att vi har en dialog där vi klargör förväntningar från båda håll. Jag tar inte mig själv på så stort allvar, men jag tar mitt jobb på stort allvar. Jag försöker skapa en kontakt med studenterna så att de känner att de befinner sig i en tillåtande och trygg miljö där de vågar utföra alla praktiska moment utan att vara rädda för att göra fel. Är man rädd så blir man begränsad.

Har du några knep för att de ska känna sig trygga?

– Jag försöker känna in dem. I det patientnära labbet på vårdcentralen där jag jobbar har vi daglig kontakt med människor och det har lärt mig att bemöta olika individer på ett sätt som gör dem lugna. Den erfarenheten har jag haft nytta av som handledare.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Mixen. Jag får träffa patienter, hålla på med instrumentering som kräver tekniskt kunnande, lösa problem och samarbeta med många olika yrkeskategorier. Det är mycket teori som man ska få att funka i praktiken.

Varför utbildade du dig till biomedicinsk analytiker?

– Jag läste naturvetenskapligt program på gymnasiet och efteråt jobbade jag i olika serviceyrken. Då längtade jag efter naturvetenskapen. När jag sökte till universitetet valde jag mellan biomedicinsk analytiker och grafisk design och kommunikation. Jag valde rätt. Utbildningen blev roligare och roligare för varje dag.

Du vinner 25 000 kronor. Vad ska du göra med dem?

– Oj, det har jag inte hunnit tänka på. Jag sparar dem nog som en trygghet i dessa ovissa tider.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida