Pampig massvaccination i huvudstaden

Det blev högtidligt när Stockholms omsorgspersonal fick sin första dos. Sjuksköterskan Märta Jahn tog en svängom på dansgolvet – för att hämta fler sprutor. När Stockholm vaccinerar blir privata aktörer en viktig del.
Över 500 personer har fått sin första vaccindos i Blå hallen i Stockholms stadshus. Det var omsorgspersonal som arbetar på äldreboenden eller på annat sätt med de sköraste personerna, i prioriteringsgrupp 1.
– Det kändes stort! Det var vackert och högtidligt. Många var också så tacksamma över att bli vaccinerade, säger Märta Jahn.
Innan pensionen arbetade hon som sjuksköterska på en vårdcentral i södra Stockholm. Där har hon vaccinerat mycket tidigare mot säsongsinfluensan och lunginflammation för äldre. Nu rycker hon igen en dag i veckan.
Reser runt i bussar
Men inte nog med det. Hon arbetar också för Vaccin Direkt, som upphandlats av Region Stockholm för att sköta all vaccinering av vård- och omsorgspersonal utanför sjukhusen.
– Att vaccinera i Blå hallen under en hel dag var ett minne för livet. Om tre veckor gör vi om det med andra dosen. Men däremellan åker vi runt i flera bussar kors och tvärs i regionen och vaccinerar varje dag.

I går var hon i Tyresö i en gammal skolmatsal som numera används för kultur.
– Där var det också stort och luftigt, och det kändes smittsäkert. Det är fint att få vara med från Norrtälje till Södertälje, men jag är rätt trött när jag kommer hem på kvällen.
Det är sjuksköterskor och läkare som vaccinerar för Vaccin Direkt.
– Vi har fått utbildning också om de nya vaccinerna, och jag är van att tänka på biverkningar och allergier.
Vissa är rädda
De flesta som vaccinerar sig är glada och tacksamma att vara i första gruppen. Men hon berättar att vissa som bokat in sig är lite rädda och tveksamma. De vaccinerar sig ibland mestadels för de äldre och sköras skull.
– Jag brukar försöka ge stöd och säga att de gör det rätta valet.
Från politiskt håll har uttryckts kritik mot att regionen lagt ut vaccinationen av omsorgspersonal på entreprenad. Vänsterpartiet menar att det leder till en förlängd process, som beräknas ta sammanlagt tre månader.
När nästa fas kan inledas beror i hela landet på tillgången på vaccin. De tre läkemedelsbolag som har godkända vacciner flaggar för att de inte kan leverera enligt de tidigare planerna.
När Stockholm går vidare till fas 2, då personer från 65 år och äldre, samt några andra utvalda sköra grupper, ska vaccineras, är det vårdcentralerna som är ansvariga.

– Det blir start tidigast i slutet av februari, snarare i början på mars. I möjligaste mån ska den gruppen komma till sin vårdcentral och vaccineras där, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.
I Stockholm drivs mer än hälften av de runt 210 vårdcentralerna i privat regi. Vaccinerna kommer mer än tidigare att spridas till olika vårdföretag. Just nu har är det klart med över 400 vårdgivare som kommer delta i vaccineringen.
I olika delar av landet har det de senaste veckorna kommit fram att personer utanför prioriteringsgruppen blivit vaccinerade. Då skulle bara prioriteringsgrupp ett vaccineras. Debatten har varit het om det är köfusk eller räddade, överblivna doser. Dessa vaccinationer har getts inom kommunal och regional vård i olika delar av landet, till chefer som inte arbetar kliniskt, administratörer och även chefers anhöriga.
Finns det oro för att det ska bli ett större problem i Stockholm att vaccindoser ska ”få fötter”?
– Den driftsform Stockholm har ger inte anledning till annan oro. Vårdgivare som arbetar under regionens avtal har stort ansvar för sjukvård och prioriteringar även nu när de genomför vaccinationer, säger Magnus Thyberg.
Behövs planer för överblivna doser
Han betonar att det är viktigt att tydliggöra prioriteringsordningen.
– Alla behöver planera för hur de ska använda överblivna doser, eftersom det samtidigt är viktigt att alla doser används så bra som möjligt och det är så kort hållbarhet.
Han berättar att det finns ett stort tryck efter vaccinet nu.
– Det är jättestort intresse. Utmaningen just nu är att vi inte har så mycket vaccin som vi hade förväntat oss, och som det finns förväntningar på oss att ge.
I fas 3 i vår ska personer i riskgrupper, med exempelvis hjärt-, kärl- eller lungsjukdom vaccineras.
Hur ska Stockholmsvården avgöra vem som hör till en riskgrupp?
– Även den gruppen kommer vårdcentralerna ansvara för. Där har vårdgivarna en vårdrelation med dem de ska vaccinera. Utifrån det som man gör en medicinsk bedömning, och bedömer i vilken ordning man ska vaccinera i. Det är något varje vårdgivare arbetar med.
När sedan resten av Stockholms 2,3 miljoner invånare ska vaccineras med start i vår kommer även andra vaccinationsmottagningar delta och vårdvalet att gälla.
– Det är viktigt att få effektivitet för vaccinationen. Vi uppmuntrar större lösningar där det är möjligt för många att vaccineras. Men det är viktigt ha stora vaccinleveranser när vi går över i det läget.
Vaccination på Hötorget
Kanske kan fler stockholmare få chansen att vaccinera sig i Blå hallen. Märta Jahn längtar tills andra dosen ska ges till de som fått den första där.
Magnus Thyberg kan ännu inte avslöja vilka fler stora lokaler som kan bli aktuella för vaccination. Regionen annonserar efter vårdpersonal för vaccination vid Hötorget.
– Vaccinationen ska ske på ett smittsäkert sätt, det bör vara luftigt och med flera ingångar. Arbetet måste också vara effektivt och metodsäkert, säger han.