Pandemin pressar sjuksköterskorna på 1177

När covid-19 kom till Sverige i våras växte telefonköerna på 1177. På en vecka blev de fyra gånger så långa. För sjuksköterskorna som stillar invånarnas oro på distans innebär det mycket press och en tuffare arbetsmiljö.
Monica Svedberg Davidsson på 1177 Vårdguiden i Uddevalla arbetar sig igenom sin tredje pandemi som sjuksköterska. Hiv, svininfluensan och nu covid-19, som inte liknar någonting hon har varit med om.
– Jag tycker att känslorna för covid är på ett helt annat plan än under de tidigare pandemierna. Det är så mycket större med den globala spridningen. Det angriper så många fler människor hårt och är betydligt lättare att bli smittad av, säger Monica Svedberg Davidsson.
Tre pandemier i siffror
27 personer dog av svininfluensan i Sverige. 2 500 dog av hiv under fem år. Hittills har över 7 000 personer dött av covid-19, på knappt ett år.
Källa: Noaks ark och Socialstyrelsen.
Långa väntetider
Det märks på samtalen. För att patienterna inte skulle fastna i väntrum och riskera att sprida smitta där, skickades de initialt till 1177 för att sorteras till rätt vårdinstans. Före pandemin var normalväntetiden 15-20 minuter. Efter att det första svenska fallet med bekräftad covid-19 blev köerna plötsligt över en timme långa. Även karaktären på samtalen har förändrats.
– Det är en väldigt, väldigt hög ångestnivå. Den ligger som en grå hinna över alltihopa. Det är svårt att göra en sjukvårdsbedömning på en människa som är så ångestfylld, för det är svårt att få en bild av hur sjuk den faktiskt är. Då är det ännu viktigare att låta samtalen ta tid. Jobbet som sjuksköterska har aldrig varit svårare än det är nu, och då har jag arbetat som det i 37 år, säger Monica Svedberg Davidsson.
Blir utskällda – och tackade
Något annat som gör arbetet svårt för 1177-sjuksköterskorna är att restriktionerna och riktlinjerna ändras hela tiden. Dessutom skiljer de sig från region till region, och regionerna har olika vägar in i vården för covidmisstänka patienter. Det kan därmed vara komplicerat att ge rätt rådgivning när nästa person i luren kan komma från vilken ort som helst. Maria Franzén, kollega till Monica Svedberg Davisson, säger att hon blivit utskälld från Ystad till Haparanda.
– I början fick vi möta många människors frustration över att inte bli testade. Många uppfattade det som att vi sjuksköterskor bestämde vilka som skulle testas eller ej, men vi följde ju bara rekommendationer från smittskyddet och Folkhälsomyndigheten. Sedan är många jättetacksamma också, säger Maria Franzén.

Allt ändras snabbt
Sjuksköterskorna måste hela tiden hålla sig uppdaterade och tala om för patienterna att det här gäller just nu, kanske inte i morgon. De tipsar patienterna om att hålla koll på nyheterna. De försöker själva se till att någon på jobbet kan titta på Folkhälsomyndighetens presskonferenser så att de har de senaste uppdateringarna. Skyddsombudet Ulrika Svärd Johansson tycker att de borde få myndighetsinformation före allmänheten för att underlätta arbetet. Samtalen till 1177 ökar efter nästan varje presskonferens med nya restriktioner.
– Vi borde få informationen först, så vi vet om det när patienterna ringer. Vi har önskat oss en enkel samordning med information av vår ledning. Ett dokument för varje region med det nyaste och viktigaste överst, så att vi snabbt kan gå in i och kolla vad som gäller när patienterna frågar, säger hon.
Viktiga pauser
En del av arbetet har blivit bättre sedan i våras. Till exempel har de sina reflektionsmöten igen, där medarbetarna kan prata av sig om jobbet. De slopades under våren till förmån för fler telefonsamtal. Men det visade sig vara mer effektivt att ha mötena än att stryka dem.
– Det känns som att ledningen förstod att de inte kunde ta bort våra verktyg för att orka med. Vi måste ha våra pauser, säger Ulrika Svärd Johansson.

I januari 2021 blir arbetet förhoppningsvis ännu lite mer hanterbart för Ulrika och hennes kollegor. Då ska 1177 Vårdguiden i Västra Götaland börja ta färre nationella samtal från den utökade nationella samverkan. Det har medarbetarna önskat länge, då det varit tufft att hålla sig ajour med vad som gäller i de andra regionerna. Men en del samtal, som coronasamtalen, kan fortfarande komma från hela landet. Verksamhetschefen säger att man gör detta för medarbetarnas skull.
– Det kommer bli en avlastning för våra medarbetare att först och främst ta samtal från våra egna invånare. Vi tror att ökad belastning orsakad av corona kommer att fortsätta en bit in i nästa år. Så vi fortsätter ta in timanställda som extra resurser. Vi måste tänka långsiktigt så att personalen håller ett tag till. Vi är rädda om dem. De har gjort ett otroligt jobb, säger Jill Johansson som är verksamhetschef på 1177 Vårdguiden i Västra Götaland.
Olika uppdrag förvirrar
Ett svårhanterat problem verkar bero på att allmänheten har svårt att skilja på 1177 Vårguidens tre olika verksamheter. Vårdguiden på telefon, webbsidan med information, och e-tjänsterna där patienter kan logga in och till exempel se sin journal.
Nästan alla samtal handlar om covid-19. Väldigt många av dem handlar om provtagning, vilket bokas via e-tjänsten, inte via Vårdguiden på telefon. Hur gärna sjuksköterskorna än vill, kan de inte hjälpa till med det som ska skötas i e-tjänsterna. Kollegorna på 1177 i Uddevalla säger att det kan vara tröttsamt att få samma frågor upprepade hela tiden.
– Samtidigt är man livrädd för att svara som en papegoja, för ibland kan de säga något viktigt om måendet emellan, som man måste höra. Det får inte bli slentrian, säger Maria Franzén.
Uppskattar omväxling
Verksamhetschefen säger att problemet med att allmänheten inte förstår skillnaden på 1177:s olika verksamheter diskuteras på nationell nivå.
– Vi försöker på olika sätt med pressmeddelanden och telefonslingor i kön. Även våra kollegor ute i verksamheterna har inte alltid kunskap om att vi är olika tjänster, säger verksamhetschefen Jill Johansson.
Mitt i allt covid-arbete dyker det fortfarande upp samtal som handlar om något helt annat.
– I går kväll var det en liten kille som hade stoppat en bit gurka i näsan. Det var lite härligt. Det är befriande att få de samtalen nu. Jag ville nästan inte lägga på, säger sjuksköterskan Maria Franzén.