Patientutbildning

7 januari 2003

En snygg rörlig bild som visar vad som händer med muskler och vävnader i underlivet när man kniper rätt. Det möter besökaren som länkar sig till »bäckenbottenträning« på den nya hemsida som landstinget i Västerbotten har gjort tillsammans med Landstingsförbundet och Pharmacia. Tanken är att man själv ska lära sig mer om sina besvär och därmed bättre kunna beskriva dem vid besöket hos läkaren. På hemsidan kan besökaren få information om behandlingar, göra självtest och länka sig vidare till tips om vad hon själv kan göra för att förebygga eller komma tillrätta med sina problem. I bästa fall räcker de egna åtgärderna och besöket på vårdcentralen blir överflödigt.

Hemsidan är också användbar för distriktssköterskan eller inkontinenssjuksköterskan när hon ska informera patienten som söker för inkontinens. Hon kan förklara med hjälp av de pedagogiska bilderna och visa var det finns mer att läsa om besvären, dess orsaker och möjliga åtgärder. Patienten kan därefter gå hem och själv orientera sig på hemsidan och kanske läsa mer om det som inte hanns med vid besöket.

Inkontinens är det första område som beskrivs på denna sida. Så småningom kommer information om andra åkommor. Adressen är www.vll.se/sjukdomsinfo.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida