Personalen hotades – nu förbättras säkerheten

En händelse där en patient hotade personalen på kirurgen i Värnamo leder nu till att arbetsgivaren ser över rutiner och säkerhet på hela sjukhuset.

15 september 2005

För en tid sedan lyckades en man ta sig från akuten till kirurgen några våningar upp i sjukhuset. Där hotade han personalen, samtidigt som han också hotade att ta livet av sig.

Först efter närmare en timme lyckades personalen larma och med hjälp av en släkting till mannen kunde han omhändertas.

Vårdförbundets och Kommunalarbetareförbundets förtroendevalda reagerade och ansåg att det måste finnas brister i säkerhetsrutinerna på sjukhuset eftersom en sådan här sak kunde inträffa.

Krav ställdes i möte med arbetsgivaren

– Frågan kom upp i ett samverkansmöte. När vi kände att arbetsgivaren tog väl lätt på det som hade hänt krävde vi att rutinerna skulle ses över, berättar Vårdförbundets Angelica Hansen.

Bland det som kommer att ses över är risken att utsättas för våld på akutmottagningen och hur man ska kunna förbättra säkerheten i entréer och mellan avdelningar.

– Det här är viktigt. De som varit med om en sådan här händelse mår ofta dåligt långt efteråt. Bara att möta den här personen ute på stan väcker obehag och de måste kunna känna sig trygga på jobbet, säger Angelica Hansen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida