Personalen i krismöte hela dagen efter knivdramat i Jönköping
Personalen vid den rättspsykiatriska avdelning vid Ryhovs länssjukhus i Jönköping, där en sjuksköterska i går knivhöggs till döds, har under hela dagen suttit i krismöte.
– I synnerhet de som var med om händelsen är djupt tagna. Nu handlar det om att de ska ta sig ur chockfasen, säger Thomas Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet i Jönköping.
Det var i går eftermiddag som en 53-årig manlig sjuksköterska på avdelning C knivskars till döds av en patient som hade haft en ett par timmar lång permission.
När patienten skulle släppas in i den sluss som förbinder yttervärlden med avdelningen, rusade han fram till sjuksköterskan och stack kniven i magen. Sjuksköterskan avled senare på operationsbordet.
Patienten, en 38-årig man, greps direkt efter dådet och häktades i dag.
Säkerheten ska utredas
Hittills har det från ansvarigt håll hävdats att inga fel vad avser säkerhetsrutinerna har begåtts. Ändå måste nu alla ställa sig frågan hur en liknande händelse ska kunna undvikas i framtiden.
Parallellt med den utredning om säkerheten som inletts av polisen, kommer Arbetsmiljöverket därför att besöka avdelningen redan nu på måndag förmiddag för att bland annat träffa sektionschefen, den lokala chefen och Vårdförbundets representanter på avdelningen.
– Jag har jobbat i det här yrket sedan 1992. Inom såväl psykiatrin som omsorgen sker det många incidenter med knivar och liknande. Men jag har aldrig här i Småland varit med om att det skett något dödsfall. Så det här känns mycket, mycket allvarligt, säger Maj Jakobsson vid Arbetsmiljöverkets lokalkontor i Jönköping, distrikt Växjö.
Dömd för mordförsök
Patienten, som tidigare är dömd för mordförsök och utpressning, har vårdats på rättspsykiatriska enheten i Jönköping sedan 1998 och har enligt lokala medier aldrig tidigare varit våldsam mot personalen.
– Hur det var i det här fallet vet jag inte. Men rent generellt finns alltid risken att man sänker garden när man tycker sig känna patienten. Att bli invaggad i en falsk trygghet är jättefarligt i sådana här situationer, säger Thomas Johansson.
Vårdfacket har under hela dagen försökt att få kontakt med någon som arbetar på avdelning C, där den tragiska händelsen utspelade sig. Men personalen har med tanke på det tryck från medierna som uppstått valt att helt lägga locket på. I nuläget uttalar de sig över huvud taget inte för pressen.
Vill ha mindre syndabockstänkande
– Vi vet ännu inte tillräckligt om händelsen för att dra några säkra slutsatser, men självklart måste en utredning klargöra vad som eventuellt hade kunnat göras annorlunda. Så småningom måste personalen få tid att i lugn och ro gå igenom säkerhetsarbete och rutiner så att vårdmiljön blir säker och trygg för både patienter och personal, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund i en kommentar.
Hon anser att ett generellt problem i dag är att allt för få händelser och incidenter anmäls i vården: händelser som kan generera kunskaper om hur olyckor och liknande kan undvikas.
– Idag är systemet alltför inriktat på att hitta syndabockar. Även om vi inte vet vad som hänt i detta fall påminner händelsen i Jönköping om att säkerhetsarbetet i vården inte är tillräckligt inriktat på att förhindra olyckor och skador, säger Anna-Karin Eklund.