Personalens slit räddade vården
Vårdfokus sammanställning visar att regionsjukhusen med nöd och näppe klarade sitt uppdrag, men på bekostnad av en allt tröttare personal.
Före midsommar visade en sammanställning av Vårdfokus att regionsjukhusen saknade 475 sjuksköterskor och stängde 1 650 vårdplatser. Nu har Vårdfokus ställt frågan till samma enheter: Hur gick det? Här är listan över det aktuella läget:??
NUS: Måste förlänga sommarschema?
Med färre vårdplatser än 2012 och brist på både sjuksköterskor och barnmorskor blev början på sommaren ansträngd på Norrlands universitetssjukhus, NUS. Psykiatrin har haft det slitigt, liksom kirurg- och medicincentrum samt ortopediska kliniken. De två senare har tvingats förlänga den lägre sommarbemanningen ända fram till slutet av september.?
Enligt verksamhetschefen Ann-Christin Sundberg har slutet av sommaren varit lindrigare, mycket tack vare god samordning mellan länets sjukhus.?
Detta tillbakavisas dock av både personalen och facket. I en debattartikel i Umeå Tidningen skriver personalen från medicinavdelning 2 att man varken hunnit ta rast, göra riskbedömningar eller skriva avvikelserapporter på grund av den höga arbetsbelastningen.
Akademiska: Kortade semestrar hjälpte?
Inför sommaren stängde Akademiska universitetssjukhuset 300 vårdplatser, cirka 50 fler än 2012. Totalt saknades 100 sjuksköterskor. I efterhand ser medicin- och thoraxdivisionen samt intern- och lungmedicin ut att ha drabbats hårdast. Den senare har haft så mycket som fem till tio överbeläggningar dagligen. Även psykiatrin har haft ett hårt tryck.
Samtidigt har en rad nya lösningar fallit väl ut. Apotekare har hjälpt till med utskrivningar, och en biomedicinsk analytiker har förstärkt akuten med labbstöd.
Enligt Vårdförbundet startade sommaren kaotiskt, men blev sedan tack vare en tydlig planering inte fullt så illa som man först befarat.
— Samtidigt har många kortat sina semestrar i utbyte mot bonusar. Vi får se om det straffar sig i höst, säger Monica Hedström Carlsson på Vårdförbundet i Uppsala.
USÖ: Hälften har hoppat över lunch?
Örebros universitetssjukhus är det enda regionsjukhus som inte erbjudit några förflyttningsbonusar eller extrapassersättningar. Man hade också mindre personalbrist än de flesta och saknade cirka 10-15 sjuksköterskor. Enligt HR-staben har sommaren varit en av de bättre på länge. Tidig rekrytering och en särskild fördelningsgrupp pekas ut som förklaringar.
Personalens bild är dock en annan. Kirurg- och ortopedavdelningarna, där man inte lyckades täcka vikariebehovet, har haft det kämpigt. Enligt en enkät som Vårdförbundet genomfört bland 500 sjuksköterskor på USÖ svarar cirka hälften att de tvingats hoppa över luncher i sommar. 70 procent säger att de inte kunnat gå hem i tid på grund av arbetsbelastningen.
Karolinska: Många överbeläggningar?
Trots att inga exakta siffror ännu finns att tillgå står det klart att Karolinska universitetssjukhuset har drabbats hårt av överbeläggningar. Intensivvården har också haft en ansträngd situation, speciellt i början av sommaren.?
Enligt chefsläkaren Gunnar Öhlén har förlossningsvården fungerat väl. Trots ett par uppmärksammade fall där trillingfödslar fick utföras utanför länet, har 95 procent av kvinnorna fått föda på den klinik som var deras förstahandsval.?
Vårdförbundet i Stockholm undersöker just nu sommarperioden, bland annat övertidsuttaget samt antalet lex Maria och lex Sarah anmälningar. Jane Stegring vid Vårdförbundet Stockholm anser att Karolinska jobbat aktivt med sommaren, men efterlyser stabilitet.?
– På vissa håll har det varit bra, för andra har det inte fungerat alls. Vi vill ha en stabil verksamhet även sommartid, säger hon.
US: Bygger på skör tråd?
Sommaren på Universitetssjukhuset i Linköping har enligt chefsläkarna varit förvånansvärt bra, med färre inläggningar på medicinsidan och ett minskat behov av beordringar. På akutmottagningen, som var rejält pressad 2012, har läget förbättrats avsevärt.
Men kirurgin har brottats med överbeläggningar. Dessutom har intensivvården haft en tung avslutning på sommaren med hög beläggning.?
Vårdförbundet håller med om att sommaren generellt sett varit lugn. Samtidigt finns exempel på områden som haft det tufft, bland annat kirurgin och hematologin. ?
— Bara inget stort inträffar så håller det. Men att bygga en avancerad verksamhet på en skör tråd håller inte i längden, säger Patrizia Bjerkegren, på Vårdförbundet i Östergötland.
Sahlgrenska: Räddades av lojal personal?
Med över 700 neddragna vårdplatser och stängningen av medicinakuten på Mölndals sjukhus såg läget kaosartat ut inför midsommar. Personalens hårda slit är förklaringen till att det trots allt har gått runt, säger Elisabet Flygare på Vårdförbundet i Västra Götaland.
– Man har klarat att bedriva vården inom de flesta verksamheter tack vare lojal personal. Vi har exempel på folk som jobbat 14 dagar i sträck, säger hon.
Den slitiga sommaren har också resulterat i arbetsmiljöframställningar på medicinområdet, inom psykiatrin och på ambulansen. Även barnkliniken har haft det kämpigt.
Semesterbonusar och beordringar har utnyttjats i hög grad.
SUS: Många slutar i höst?
De första signalerna pekar på en ansträngd sommar för förlossningen, akutmottagningen, barnakuten och barninfektionsavdelningen i Lund. På de två sistnämnda slutar också nära halva personalstyrkan till hösten. Förlossningen har under sommaren kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg för personalluckor och för att man avvisat kvinnor i aktivt förlossningsarbete. En särskild grupp är tillsatt för att se över detta.
Trots det anser chefsläkare Eva Ranklev och Rolf Ohrlander, chef för avdelningen för krisberedskap och säkerhet, att patientsäkerheten vid Skånes universitetssjukhus inte åsidosatts. Sommaren blev tvärtom bättre än väntat tack vare samarbeten över länet. Neddragningen av vårdplatserna utfördes på ett mer balanserat sätt än tidigare år, säger Rolf Ohrlander till Vårdfokus.
Vårdförbundet anser däremot att sommaren 2013 var en av de allra tyngsta någonsin för personalen på SUS. ?