Personligt Birgitta Loreält

Karriär: sjuksköterska, med dr och universitetslektorFamilj: gift och två utflugna barnLäser gärna: Viveca Lärns böckerPassion: musik och matGillar: att väva och knyppla

6 oktober 2006

I vården ska man ta vara på de höjdpunkter på dagen som måltiderna är för patienter och boende, tycker Birgitta Lorefält.

– När jag gick elev var måltiderna viktiga. Avdelningssköterskan tog på sig förklädet och serverade. Om någon inte åt frågade hon varför och bjöd på något annat. Maten var under en tid mindre viktig, men nu har den blivit det igen och det är bra.

Tack vare en halvtid som projektledare på Äldrecentrum i Östergötland kan Birgitta ofta vara ute i kommunen och träffa personal. Hon pratar med dem om matens betydelse, hur viktig den är för sårläkning och rehabilitering och hur de kan göra måltiden mer tilltalande genom att servera den vackert och duka trevligt.

– Jag försöker ge tips och råd. Personalen får en puff och blir inspirerad att prova nya idéer. Ibland är kockarna med, det är jätteroligt att se hur deras fantasi sätts i gång. På ett boende har vi infört aptitretare: en bit sill och ägg före maten. På ett servicehus provade vi med gemensam kvällsmat i stället för att personalen lagar mat till de gamla i varje lägenhet. Nu har de så trevligt tillsammans att de inte vill gå hem, berättar hon.

Men visst kan det ibland vara tufft att omvända personal. Det finns bromsklossar, säger Birgitta. Men hon är envis – en bra egenskap som i detta sammanhang kommer patienterna till godo.

Sitt stora intresse för mat har Birgitta Lorefält med sig hemifrån. Hennes mamma lagade god mat och hon har själv fortsatt den traditionen. När grytan med de grå blekingska kroppkakorna, gjorda på rå potatis, står på spisen kommer även barnen hem och äter. Däremot räcker tiden inte längre till för att väva och knyppla. Forskningen kräver sin tribut. Att ta med sig ny forskning för läsning hemma i fåtöljen har blivit en livsstil som Birgitta gillar.

Det började med ett roligt utvecklingsprojekt med äldre, följt av ett projekt om Parkinsons sjukdom. Spänningen, att se vilket resultatet blir, lockade henne att fortsätta på forskarbanan. Och resultaten ska spridas och användas, anser Birgitta. Att skriva artiklar är ett bra sätt och att leda projekt i äldrevården ett annat.

– Vardagen i vården är tung för många som arbetar där. Som forskare kan jag bistå genom att vara aktiv; starta och hjälpa till med utvecklingsarbete och undervisa. Forskning måste omsättas, det är det som är viktigt.

För korrespondens:
Birgitta Lorefält, IMV/avdelning för omvårdnad, Hälsouniversitetet i Linköping, 581 85 Linköping.
E-post: birgitta.lorefalt@imv.liu.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida